Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната.

Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

След 3-часова среща: Петков и превозвачите възстановиха диалога, но протест ще има (ВИДЕО)

Въпреки, че премиерът Кирил Петков проведе 3-часова среща с превозвачите вчера, на която бе възстановен диалога между двете страни, протестът за днес остана.

Представителите на превозвачите благодариха на министър-председателят, че е поднесъл извиненията си към тях, а от своя страна те също се извиниха.

Междувременно Коалиционният съвет приет пакет от антикризисни мерки на заседание късно във вторник. 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна. По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Ето в кои градове има блокада на основни пътни артерии:

София


Служители в градския транспорт, превозвачи и таксиметрови шофьори излязоха на демонстрации в София, за да изкажат исканията си към управляващите относно мерките за справяне с проблемите в бранша.

Трите протеста започнаха от рано сутринта на различни места, като поетапно бяха затворени кръстовища и булеварди. Въпреки че първоначално бяха на различни локации, и трите групи протестиращи се събраха преди обяд пред Министерския съвет (МС).

Около 8:00 часа работещите от „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД се събраха на три ключови места - кръстовището „Петте кьошета“ и площадите „Лъвов мост“ и „Сточна гара“. Протестът им продължи с шествие към Министерството на финансите и приключи пред МС.

БГНЕС

Георги Димитров

Пред журналисти председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова, заяви, че исканията им са „прости и изпълними“. Сред част от тях са: актуализация на държавния бюджет, за да се отговори на нуждите на компаниите от обществения транспорт в цялата страна.

Тя коментира, че това е секторът, заедно с авиацията, пострадал най-много от ковид пандемията. „Транспортът на града струва близо половин милион, който не може да бъде покрит от пътниците“, заяви още Йорданова във връзка със ситуацията в столичния градски транспорт.

Проблемите са се усложнили и заради повишените цени на горивата и енергоносителите, посочиха присъстващите на протеста. Те отбелязаха също, че е необходима гаранция, че ще имат сигурни доходи.

Протести блокираха ключови места в София (СНИМКИ/ВИДЕО)


Представители на транспортния бранш се събраха около 9:00 часа на входа на София откъм страната на парк „Врана“. Там са разположени тежкотоварни автомобили. От другата страна на движението са спрени междуградски автобуси.

Те бяха извозени с автобуси към центъра, като се присъединиха към протестиращите пред МС. Демонстрацията на превозвачите е заради нарастващите цени на горивата. Те възразяват и срещу очакваното разширяване на обхвата на тол системата. Въпреки срещата си с премиера Кирил Петков във вторник, превозвачите смятат, че липсва конкретика.

„Ние нямаме никакви поети ангажименти към бранша като антикризисни мерки“, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя благодари на премиера за възстановяването на диалога, но посочи, че от бранша настояват за пакет от мерки в полза не само на превозвачите, но и на цялото общество.

БТА

БТА

След МС превозвачите се отправиха пред Министерството на транспорта и съобщенията, където скандираха „Оставка“. Таксиметровите шофьори също изразиха своето притеснение от пошиването на цените на горивата. Те настояват за нулева ставка на ДДС на горивата и таван на цените на горивата.

Даниел Захариев, таксиметров шофьор, коментира че ново вдигане на тарифите не е опция, защото няма да има поносимост от страна на клиентите. Негов колега - Емил, предупреди, че от бранша са готови да затворят София, ако исканията им не бъдат изпълнени.
 
Недоволство в София: Протест и блокади въпреки дъжда (ГАЛЕРИЯ)

Протестите бяха съпътствани от засилено полицейско присъствие. Пред МС имаше полицейски кордон. Демонстрациите преминаха без напрежение.

Перник

Транспортните фирми, извършващи обществен превоз на територията на Общината, спряха работа от 9:00 до 17:00 часа. 

Транспортните фирми в Перник спряха работа

Няма да се изпълняват до 17:00 часа възложените  маршрутни разписания от общинската, областната, междуобластната и републиканската транспортни схеми.

Хасково

Спряно е движението на колите ни по вътрешните линии - общинска, областна и републиканска транспортни схеми. обсъжда частично възстановяване на транспорта след края на днешните матури, което да позволи на учениците да се върнат по родните си места.

Спряха пътническите превози в област Хасково

След това обаче прекъсването на курсовете ще се възобнови до определения час 17:00. Без блокада на пътя преминава днешният протест на товарни превозвачи на магистрала "Марица".

Няколко десетки камиона паркираха в дясното платно на аутобана в посока София на километър от Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". 

Без блокада преминава протестът на превозвачите на АМ „Марица“

От бранша предупреждават за очаквани фалити и също така настояват за по-добри пътища.   

Пловдив

Тежкотоварни камиони на протестиращи запълват крайната дясна лента на бул. "Асеновградско шосе". Движението на автомобили и автобуси от междуградския транспорт не е спряно и се извършва безпрепятствено.

Протестиращите ще останат до 17:00 часа на бул. "Асеновградско шосе", на входа на града, без шествие и спиране на движението. Няма задръствания в района. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Камиони се събират на бул. "Асеновградско шосе" при входа за Пловдив

Протестиращите носят трибагреници и плакати с надпис "Национален протест". На мястото има засилено полицейско присъствие.

Смолян

Смолянски превозвачи се включват в националния протест. Градският транспорт в Смолян работи и графикът не е засегнат от протестните действия.

Превозвачи от Смолян спряха в знак на протест автобусни линии към Пловдив и София

В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта - „Рожен експрес“.

Останали без превоз пътници на автогарата се опитват да организират споделено пътуване. 

Ловеч

Превозвачи от Ловешка област блокираха главния път София-Варна при пътен възел „Абланица“ и с жива верига спряха движението за няколко минути. До мястото пристигнаха с автошествие с тежкотоварни камиони и леки автомобили.

Превозвачи от Ловешко блокираха главния път София-Варна при пътен възел „Абланица“

Автошествието тръгна от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където предизвика задръствания и колони от автомобили. На два пъти за няколко минути беше блокирано движението по първокласния път София-Варна, в района на пътен възел „Абланица“.

В протеста се включиха повечето от транспортните фирми от региона. По информация на протестиращите само в Ловеч има около 30 превозвачи. В протеста не участваха фирмите за превоз на пътници, които изпълняват по график курсовете си от обществения транспорт

Пазарджик

Превозвачи от Пазарджик се присъединяват към националния протест. В града "Тролейбусен транспорт Пазарджик" АД и "Хебър Бус" АД - обслужващи вътрешноградския транспорт в областния център, ще се включат в националния протест на превозвачите.

Протест на превозвачите и в Пазарджик

Ограничения в транспортното обслужване ще има от 09:00 до 13:00 часа.

Кюстендил

Заради протест на превозвачите до 17:00 часа няма да се изпълняват автобусните превози по линията Кюстендил-София и обратно. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че заради обявените протестни действия от страна на синдикалните транспортни работници и браншовите организации в транспорта спира обслужването на  автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от "Юнион Ивкони".

Протести спират автобусните линии между Кюстендил и София

От 10:00 до 12:00 часа се преустановяват всички автобусни превози на територията на община Дупница.

Варна

Превозвачите във Варна се включиха в националния протест.

БГНЕС

БГНЕС

Те се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града. 
 

Камиони на протестиращите превозвачи има на всички входове на Варна (СНИМКИ)

Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Благоевград

Мащабен протест на превозвачите се провежда и в Благоевград. Протестират товарните превози, както и автобусните превозвачи по градските и междуградските линии.

Благоевград без автобусен транспорт, задръствания по Е-79 и АМ „Струма“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Градски и междуградски транспорт няма да има до 17:00 часа.

БГНЕС

ТИР-овете тръгнаха по АМ "Струма" от паркинга на 88-и километър, след като автомагистралата свърши, те с надути клаксони въртяха по двете кръгови. 

 

Междуградските автобуси поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли, заради скоростта на придвижване от 20 км/час и невъзможността да бъдат изпреварвани, зад тях се образува колона от автомобили.

БГНЕС

БГНЕС

Междувременно градският и междуградският автобусен транспорт спря в 9:00 часа сутринта, а автобусите по градските линии шестваха по улиците на областния град в колона, без да превозват пътници.

Стара Загора

Представители на транспортния бранш в Стара Загора се включиха в протест в града.В момента камионите им затрудняват движението по главния път Стара Загора-Димитровград, който е подстъп към магистрала "Тракия".

Камиони на протестиращи затруднява движението по пътя Стара Загора - Димитровград

В протеста се включиха и автобусни превозвачи. Очаква се протестът им да премине спокойно и да блокират движението по пътя.

Ямбол


Протест на превозвачи затрудни за кратко движението по североизточния Околовръстен път на Ямбол между 11:30 и 12:00 часа. 

Десетки тежкотоварни автомобили, камиони и автобуси от Ямбол, Сливен и Бургас започнаха да се събират от сутринта на паркинга до пътен възел "Кабиле" на автомагистрала "Тракия".

Протест на превозвачи затрудни движението по Околовръстното шосе на Ямбол

Превозвачите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират движението по магистралата и пътя за граничен пункт "Лесово". Протестиращите потеглиха в петкилометрова колона, преминавайки през село Кабиле към Ямбол. По Околовръстния път в града движението бе затруднено за около половин час. 

Протестиращите от бранша казаха също, че масово фирмите в момента фалират и има опасност страната да остане без транспорт и превози.

Бургас


Камиони, автобуси и таксиметрови коли се събраха на улица "Крайезерна" в Бургас в знак на протест. Протестиращите затвориха улицата за товарни автомобили. Пропускат се само леки коли.

Камиони, автобуси и таксита блокираха частично движението по улица в Бургас

Управителят на транспортната фирма "М-БУС" Румен Христов каза, че колите на дружеството до 9:00 часа тази сутрин са работили по редовни линии, за да не възпрепятстват учениците, които се явяват на матурата по български език и литература. 
 

Блокадата на превозвачите в Бургас продължава. Междуселищният транспорт в областта спря работа от 10:00 часа.

Търговище

Превозвачите в Търговищко подкрепят колегите си, но не протестират ефективно. „Работим в трудни условия, но личния интерес не бива да надделява над обществения, особено в малки населени места като нашите“, каза управителят на фирма „Омуртаг транс“ Ердоан Ахмедов.

Най-големият превозвач в община Търговище - „А-тур“, също няма да спира работа. Фирмата изпълнява почти 90 на сто от линиите в града, с техни автобуси се извозват и работници от стъкларските заводи край Търговище.

Превозвачите в Търговищко подкрепят колегите си, но не протестират ефективно

"Дневно между 30-33 автобуса превозват смените, ангажирани в заводите, за да ги придвижат до домовете им - някои от тях и извън област Търговище", каза дежурният диспечер. 

Категорични са, че ако спрат работа, в областния град ще настане хаос. Заради това поемат отговорността си към клиентите, въпреки че са съгласни с исканията на протестиращите. 

Фирма „Търговище автотранспорт“, която превозва предимно ученици и служители на две местни фирми, също продължава работа, но са солидарни с протестиращите си колеги. 

Велико Търново

Таксиметрови шофьори от Велико Търново протестираха с искане за нулева ставка на ДДС върху всички горива.

Таксиметрови шофьори от Велико Търново: Протестираха с искане за нулева ставка на ДДС върху горивата

В автошествието, което започна от учебния полигон в местността „Зеленка“ и премина през основни улици на града, се включиха над 100 автомобила.

"Ще протестираме, докато ни чуят", заяви Биляна Мантарова също таксиметров шофьор.

Плевен

Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен тази сутрин. Около 30 автобуси се събраха преди 10:00 часа на ул. "Иван Миндиликов" до автогарата като част от тях направиха две обиколки в централната част на града. 

Автобусни превозвачи протестираха в центъра на Плевен

До 17:00 часа няма да се изпълняват превози по редовните автобусни линии от всички транспортни схеми в област Плевен. Автобусите, които участват в протеста, ще останат паркирани на ул. "Иван Миндиликов".

Сутринта те са се движили по разписание, за да могат гражданите да стигнат на време до работа, а зрелостниците да се явят на матурата.
БТА