Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен тази сутрин.

Недоволство в София: Протест и блокади въпреки дъжда (ГАЛЕРИЯ)

Около 30 автобуси се събраха преди 10:00 часа на ул. "Иван Миндиликов" до автогарата като част от тях направиха две обиколки в централната част на града. "Нашият протест не е политически, има само икономически искания", каза Палушка Георгиева, председател на Управителния съвет на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен (БСАПОП).

Тя посочи, че превозвачите настояват за намаление на цената на горивото като това да стане с намаление на акциза с 50 на сто и премахване на биодобавката. По този начин литър гориво би трябвало да поевтинее с около 45-50 стотинки, пресмятат превозвачите.

"Настояваме и за мораториум на тол таксите до 1 януари 2023 г. Предвид финансовото състояние на фирмите ние сме в невъзможност да плащаме повече от това, което е в момента", добави Георгиева.

По думите ѝ предложението за увеличение от 4 на 9 ст. за километър тол такса ще доведе до това да бъдат иззети всички приходи, които реализира по автобусната линия превозвачът. "Третото ни искане е да се получават субсидиите и компенсациите в пълен размер, така както е постановено в Регламент 1370 на Европейския съюз. За първото и за второто тримесечие тези суми са съвсем минимални, субсидии няма за междуселищните превози", обясни Палушка Георгиева.  

Тя подчерта, че заради тежкото финансово състояние на автобусни фирми са спрени линии от републиканската, областната и общинската транспортни схеми. Жителите на селата Беглеж, Борислав и Вълчитрън вече нямат автобусен транспорт, има спрени курсове от Плевен до София, Русе, Стара Загора и други големи градове в страната.

Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

Според председателя на Управителния съвет на БСАПОП, ако се променят цените на тол таксите и се увеличи обхватът им, ще има още спрени линии. До 17:00 часа няма да се изпълняват превози по редовните автобусни линии от всички транспортни схеми в област Плевен.

Автобусите, които участват в протеста, ще останат паркирани на ул. "Иван Миндиликов". Сутринта те са се движили по разписание, за да могат гражданите да стигнат на време до работа, а зрелостниците да се явят на матурата. 

"Около 50 камиона участват към този момент в протеста в Плевен", съобщи Лилян Ангелов, координатор на протестните действия за областта. Тежките автомобили не са получили разрешение да влизат в града и обикалят по околовръстния път. "Времето е лошо, но момчетата се държат, протестът минава спокойно", подчерта Ангелов.
БТА