Протести блокираха движението на ключови места в София от сутринта. Демонстрации проведоха служители на столичния градски транспорт, таксиметрови шофьори и превозвачи. Протестите бяха съпътствани от засилено полицейско присъствие. Пред Министерския съвет имаше полицейски кордон. Демонстрациите преминаха без напрежение

В 08:00 часа служителите на градския транспорт затвориха пл. “Лъвов мост”, пл. ”Сточна гара” и кръстовището при Петте кьошета. Движението на кръстовищата на пл. "Лъвов мост" и при Петте кьошета вече е възстановено, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Пред журналисти председателят на Съюза на транспортните синдикати и общински съветник от ГЕРБ, Екатерина Йорданова, заяви, че исканията им са „прости и изпълними“. Сред част от тях са: актуализация на държавния бюджет, за да се отговори на нуждите на компаниите от обществения транспорт в цялата страна. Тя коментира, че това е секторът, заедно с авиацията, пострадал най-много от ковид пандемията. „Транспортът на града струва близо половин милион, който не може да бъде покрит от пътниците“, заяви още Йорданова във връзка със ситуацията в столичния градски транспорт. 

БТА


Около 09:30 часа протестиращите се оправиха в три лъча към сградата на министерството на финансите (МФ), а после и към Министерския съвет. Движението в центъра на София беше затруднено. 

Недоволство в София: Протест и блокади въпреки дъжда (ГАЛЕРИЯ)

Първият премина от пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“. Вторият лъч тръгна от пл. „Сточна гара“, премина по бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и стигна до МФ, а третият - от "Петте кьошета" по бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“  - отново до МФ.

БТА


БТА

Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!“.

БТА

БТА

БТА


Протестът на таксиметровия бранш 

Той започна със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“. След това таксиметровите шофьори се отправиха на автошествие до бул. "Мария Луиза". 

протест таксита софия
Георги Димитров

протест таксита софия
Георги Димитров


Таксиметровите шофьори изразиха своето притеснение от пошиването на цените на горивата. Те настояват за нулева ставка на ДДС на горивата и таван на цените на горивата. За БТА Даниел Захариев, таксиметров шофьор, коментира че ново вдигане на тарифите не е опция, защото няма да има поносимост от страна на клиентите. Негов колега – Емил, предупреди, че от бранша са готови да затворят София, ако исканията им не бъдат изпълнени.

От 07.00 до 22.00 часа се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

От 09.00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“, посока бул. „България“.

протест таксита софия
Георги Димитров

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.00 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“, с изключение на колите на градски транспорт.



Недоволството на превозвачите 

Представители на транспортния бранш излязоха на протест въпреки срещата си с премиера Кирил Петков вчера. Част от тях се събраха на входа на София откъм страната на парк „Врана“. Там разположиха тежкотоварни автомобили. От другата страна на движението спряха междуградски автобуси. 

протест на превозвачите в София
БГНЕС

Демонстрацията на превозвачите е заради нарастващите цени на горивата. Те възразяват и срещу очакваното разширяване на обхвата на тол системата.

„Ние нямаме никакви поети ангажименти към бранша като антикризисни мерки“, заяви за БТА председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя благодари на премиера за възстановяването на диалога, но посочи, че от бранша настояват за пакет от мерки в полза не само на превозвачите, но и на цялото общество.

След Министерски съвет превозвачите се отправиха пред Министерството на транспорта и съобщенията, където скандираха „Оставка“. 

Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

протест на превозвачите в София
БГНЕС

Въвеждат се следните промени в организацията на движение: От 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:

- Всички паркинги на пл. „Александър Невски“;
- На бул. „Кн. Александър Дондуков“ между ул. „Злетово“ и пл. „Независимост“;
- Бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Кн. Мария Луиза“.

протест на превозвачите в София
БГНЕС

От 08.30 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

- На бул. „Цариградско шосе“ в участъка между Околовръстен път и „7–ми километър“ (пътен възел с бул. „Христофор Колумб“), в двете посоки.
- На бул. „Ботевградско шосе“ между магазин Джъмбо и бул. „Владимир Вазов“, в двете посоки
- На бул. „Царица Йоана“ между бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“, посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.30 до 22.00 часа на 18.05.2022 г.  ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, , както следва:

- Бул. „Кн. Александър Дондуков“ между моста „Чавдар“ и пл. „Независимост“;
- Бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и ул. „Опълченска“.
БТА