Заради протест на превозвачите до 17:00 часа няма да се изпълняват автобусните превози по линията Кюстендил – София и обратно. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че заради обявените протестни действия от страна на синдикалните транспортни работници и браншовите организации в транспорта спира обслужването на  автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от "Юнион Ивкони".

Протестите са заради тежката икономическа ситуация, в която са изпаднали превозвачите и невъзможността да обслужват маршрутните разписания. Причините са високите цени на горивата, невъзможността да се изплащат заплатите на бранша, липсата на субсидиране на слабонаселените места и разширяване на обхвата и увеличението на тол-системата.

От 10:00 до 12:00 часа се преустановяват всички автобусни превози на територията на община Дупница. Фирмите, които обслужват транспортните пакети от квотата на община Дупница, ще се включат в 10:00 часа, като до тогава ще изпълняват курсовете си по разписание. Причината за по-късното включване са матурите, като превозвачите не искат да създават проблеми на учениците и родителите им. До 12:00 часа се преустановяват курсовете по междуградските и междуселските транспортни схеми, след което движението ще бъде възстановено по разписание.

"Протестните действия са във връзка с тежката икономическа ситуация, в която се намираме и невъзможността да обслужваме възложените ни маршрутни разписания, вследствие на високите цени на горивата, невъзможността да заплащаме полагащите се трудови възнаграждения и на служителите ни, намерението за разширяване обхвата и увеличаване на цената на тол-системата, липсата на субсидиране на слабонаселените места", се казва в част от писмото на Конфедерацията на автобусните превозвачи до община Дупница.
 
БТА