Превозвачи от Ловешка област блокираха главния път София-Варна при пътен възел „Абланица“ и с жива верига спряха движението за няколко минути. До мястото пристигнаха с автошествие с тежкотоварни камиони и леки автомобили.

Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

Исканията на протестиращите са за намаляване акциза на горивата с 50 %, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. „Протестите трябва да продължат дотогава, докогато, макар и малко, управляващите и хората, вземащи решения, не обърнат внимание на тези, които са потърпевши от ситуацията.

Лесно е да вземаш решения и да променяш правила, но трябва да се съобразяваш с хората, които трябва да ги изпълняват и спазват. Много неща бяха обещани, но нищо не е изпълнено“, заяви Цветослав Колев, управител на транспортна фирма, и добави, че в бранша вече има фалити и те ще продължават, ако не промени нещо.

По думите на друг превозвач - Петър Драгнев, заради вече подписани договори фирмите работят дори на загуба. Той каза още, че все още успяват да плащат заплати на шофьорите, защото иначе ще напуснат.

Решено: Отстъпка за гориво ще има за всички шофьори

Автошествието тръгна от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където предизвика задръствания и колони от автомобили. На два пъти за няколко минути беше блокирано движението по първокласния път София-Варна, в района на п. в. „Абланица“.

В протеста се включиха повечето от транспортните фирми от региона. По информация на протестиращите само в Ловеч има около 30 превозвачи. В протеста не участваха фирмите за превоз на пътници, които изпълняват по график курсовете си от обществения транспорт.
БТА