/ DarikNews.bg
В бюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени допълнително 200 млн. лева за здравеопазване, като поне три четвърти от тях трябва да отидат за заплати за медицинския персонал. Това съобщиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет.

Това ще рече, че около 150 млн. поне този път трябва да отидат за медицинските сестри.

По-рано днес медици излязоха на протест на площад „Независимост“ с искане за достойно заплащане и увеличение на заплатите, а синдикатите влязоха в Министерския съвет, за да запознаят управляващите с исканията на специалистите по здравни грижи. Те настояват за заплата за медицинските сестри, която започва от 900 лв., а за лекарите – 1100 лв.

Медицинските сестри на протест пред МС: Искаме парите си! (СНИМКИ)

„Добрата новина, която мога да кажа на протестиращите е, че получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени поне 200 млн. допълнително средства за болнична помощ, от които ние настояваме 70% да отидат за заплати. Колко пари за персонал и колко за издръжка, ще бъде предмет на новия Национален рамков договор“, обясни Пламен Димитров.

„Наистина от много години за първи път такъв голям ресурс - 200 млн. лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме, е че обемът дейност вече е достигнал своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки. Не искам да фиксирам процент, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал“, обясни и здравният министър Кирил Ананиев.

Здравният министър: Няма основание да подавам оставка, не съм сбъркал!

По думите му според направени сметки, тези средства ще са достатъчни за достигането на нивата на заплащане по Колективния трудов договор за медицинските специалисти.

Ще бъде записано и че не по-малко от 50% от общите разходи за финансиране на лечебната дейност ще отиват за разходи за персонал. Ананиев уточни и че в някои болници този процент е и повече – 60-70%.

Кирил Ананиев: 86 милиона бяха осигурени в системата на здравеопазването

Здравният министър обеща и че ще бъдат предприети мерки тези договорености да се изпълняват.

„Аз като принципал на една голяма част от болниците - това са държавните и областните, имам право на определени указания, които да ги спусна, които трябва да бъдат изпълнявани и ще търся висока отговорност от директорите, ако те нарушават тези съотношения. Ще подсиля и хората от здравното министерство, които ще участват в тези бордове и ще наблюдават пряко изпълнението както на нещата, които ще предложим, така и вътрешната организация по формирането на разходи за персонал“, уточни министърът.

Колко са парите за медицинските сестри?

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че битката продължава за финансирането на детското здравеопазване, тъй като по думите му там е заложено увеличение на заплатите, но то не е достатъчно.