Министър Кирил Ананиев
Министър Кирил Ананиев / БГНЕС
Ананиев повтори, че системата на здравеопазването е получила 86 млн.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не вижда причина да подава оставка заради скандала със заплатите на медицинските сестри.

"Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал. Нямам основание да си подавам оставката", обясни Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Кирил Ананиев: 86 милиона бяха осигурени в системата на здравеопазването


Той бе на спешна среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър и шефа на НЗОК Дечо Дечев заради заплатите на медицинските сестри. След нея Ананиев обясни защо се е получила разликата в постановленията на Министерския съвет, с които бяха отпуснати средства за повишаване на заплатите на медицинския персонал.

Той за пореден път обясни, че в системата на здравеопазването са влезли 86 млн.

Колко са парите за медицинските сестри?

А необходимия ресурс за медицинските сестри са искали да го осигурят чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК и така да постъпят повече пари в болниците, а след това и към медицинския персонал.

"Ще се опитам още веднъж да кажа каква е точно ситуацията. През месец март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на здравното министерство с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплататите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерски съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.", обясни здравният министър.

Още търсят решение по казуса с медицинските сестри от болницата в Карлово

Въпреки това правителството искало да осигури необходимия ресурс за заплати на медицинските сестри и заедно с НЗОК било взето решение, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност.

"Взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор, да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", обясни още министърът.

Борисов: Отделяме милиарди за здравеопазване години наред (СНИМКИ)

Как и колко биха се увеличили заплатите на медицинския персонал обаче зависело от заработеното от болниците, от вътрешните правила и решението на ръководството на лечебните заведения.

"Ресурсът, който предвиждаме за финансиране на лечебните заведения е значително по-голям. Този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени. От там нататък този ресурс е достатъчен, но трябва да оставим решенията на директорите. Не мога да му кажа на всички да даде 900 лева. Ресурсът е налице, въпрос е на управление и мениджмънт", обясни министърът.

Директор на болница: У нас няма реално остойностяване на медицинската услуга

Проф. Григор Димитров обясни, че с автоматичното внасяне на 50 млн. лева заплатите на медицинския персонал не могат да бъдат оправени.

"Тези 50 млн. лева няма законен начин как да стигнат до болницата, тъй като системата е такава - болниците са търговски дружества и не могат да бъдат предоставени по този начин пари. Системата на финансиране е, че заплатите се определят от резултатите от свършената работа. Затова някои болници получават по-големи заплати, защото имат повече дейност, а в други е обратното. Тези 50 млн., които надзорният съвет на Касата разблокира, отидоха в системата на здравеопазването, отидоха за 121 пътеки, които се изпълняват от много болници", посочи той.

"Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата. Изпълнили сме решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли", посочи и шефът на Касата Дечо Дечев.