/ БГНЕС
Непрекъснато усъвършенстваме превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, заяви министър Ананиев
Години наред българското правителство отделя милиарди за здравеопазване. Над 8% от БВП, обяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в откриването на 29-ия Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

БГНЕС


Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света, каза Борисов.
Той заяви, че България разполага с медицинската техника на световно ниво. За радост машините има и кой да ги управлява, посочи премиерът.

БГНЕС


Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България, обърна се още премиерът към медиците.

Премиерът Борисов: Съединението е една голяма и справедлива победа

Той използва случая още веднъж да отправи и поздравление по повод днешния празник – Съединението на България. На тази дата сме доказали на великите сили, че българският народ може да се обедини и сам да решава своята съдба, посочи премиерът.
 
 

Провеждането в България на 29-ия конгрес на Световната асоциация на Гръдните и Сърдечно-съдови хирурзи, на който...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 6 септември 2019 г.
 

България е държава, която непрекъснато се развива, включително и в медицината. Затова свидетелства фактът, че страната ни е е съорганизатор на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на откриването на форума в НДК. Темата на конгреса е "Последните постижения в сърдечно-съдовата и гръдна хирургия - подготовка за бъдещето". В него участват настоящият председател на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия проф.Стюард Джеймисън, както и ръководители на здравни заведения и утвърдени хирурзи от повече от 40 държави.

БГНЕС

 

Здравният министър отбеляза, че участието на водещи хирурзи на повече от 40 държави е гаранция за престижа на това събитие. Министър Ананиев е убеден, че представянето и споделянето на най-новите постижения в кардиологията ще даде огромен тласък за прогреса на тази област.

БГНЕС


Кирил Ананиев допълни, че сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Затова на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България.

БГНЕС


За първи път се въвеждат правила за медицинска практика на нормативно ниво, като първите промени, които ще се въведат, ще бъдат в областта на кардиохирургията. "Не бихме могли да постигнем успех в това отношение без подкрепата на водещите специалисти и организации по кардиология у нас, както и без примера на световните светила и утвърдените от тях успешни практики в тази сфера", изтъкна министърът на здравеопазването.
БГНЕС, БТА