/ iStock/Getty Images
Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в различните болници. За голямо съжаление, заплащането се определя по много различен начин. Това заяви пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина".

Още търсят решение по казуса с медицинските сестри от болницата в Карлово

То трябва да е следствие от приходната и разходната част на една болница. Всеки има право на протест в държавата, сестрите протестират, защото смятат, че тяхното възнаграждение не е съобразено с усилията и уменията, които притежават. Ако една сестра работи в реанимация, то възнаграждението ѝ трябва да е по-високо от тази, която работи в кабинет, коментира Начев.

Още медицински сестри от Карлово хвърлят оставки

"В България няма реално остойностяване на медицинската услуга. Това го говорим от 10-15 години. Има пътеки, които не са променяни от 2000-2001 г. досега. Докато не се остойностят реално медицинските услуги, не можем да кажем много или малко са парите. Дотогава парите потъват като вода в пясък", каза Начев.

Медици от карловската болница подадоха колективна оставка (ВИДЕО)

Той призова да се засили контролът върху това да не се извършват фиктивни дейности по клинични пътеки.

Медиците разпъват палатки пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Лекарите имат възможност за кариерно развитие и може би това ги спира да протестират", допълни още той.

Пореден протест на медицинските сестри в София

По думите му има регламентирани доплащания, но минимум 20% са нерегламентираните, което е нарушение на закона. В тази насока според проф. Начев е задължително въвеждането на Здравна карта на пациентите.
БНТ