Слагането на стентове на здрави хора може да бъде доказано. А ако вината на кардиолога д-р Петър Лазов от пазарджишката болница бъде доказана, може да му бъде отнето правото да упражнява лекарската професия. Това обясни в ефира на NOVA д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Официално: Отстраниха лекаря, поставя стентове на здрави хора

За щастие за тези манипулации има архив, който може да бъде проследен назад в годините. Може да бъде доказано дали това се е случило. Ако това се е случило, вярвам, че Етичната комисия на БЛС, ще бъде на висота и ще вземе своето решение. Най-тежкото наказание е БЛС да лиши този лекар от право да практикува”, заяви д-р Маджаров.

Домусчиев: Над 160 млн. за излишни стентове се източват от НЗОК

По думите му Агенцията за медицински надзор се е самосезирала и има проверка на място.

След разследването: Отстраниха от работа лекаря, поставял стентове на здрави хора (ВИДЕО)

Д-р Маджаров обясни, че изследванията и данните за манипулациите за всеки един пациент се пазят както в болницата, така и в Националната здравноосигурителна каса.

Лекарят, поставял стентове на здрави хора, е взимал 57 000 лв. на месец (ВИДЕО)

„Тук става въпрос за голям обем от данни от всички болници. Вероятно НЗОК прави проверки на случаен принцип, когато проверява болница, или когато има съмнение за свръх прилагане на такава манипулация”, обясни д-р Маджаров.
nova.bg