медици лекари сестри
медици лекари сестри / iStock/Getty Images
86 милиона са осигурени за заплати на медицинския персонал и за болниците
От левицата подкрепиха протестите на медицинските сестри и поискаха отговор от управляващите защо са намалени парите за заплатите им.

Според депутата от БСП Георги Михайлов Министерският съвет първо е отпуснал 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите за медицинските сестри, а после сумата е била заменена с 6 млн. лв.

"Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на Министерския съвет от 10 април тази година се отпускат 50 млн. лв., насочени към увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата. Един месец по-късно с постановление 111 и в параграф 2, цифрата 50 млн. лв. се заменя с 6 млн. лв. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина - какви са причините за това", каза той на брифинг в парламента.

Още търсят решение по казуса с медицинските сестри от болницата в Карлово

Социалистите поискаха отговор и от Министерския съвет какво е неговото отношение към действително огромния и сериозен проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри. 

Медиците разпъват палатки пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)

Георги Михайлов изтъкна и че здравеопазването трябва да е надпартийна кауза.

"БСП многократно е предлагала създаването на междупартийна комисия за решаването на тежките проблеми в българското здравеопазване. Ние смятаме, че здравеопазването е надпартийна кауза. До момента нямаме отговор на нашето предложение и проблемите в здравеопазването вървят като лавина", заключи той.

Директор на болница: У нас няма реално остойностяване на медицинската услуга

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира, че средствата са взети от резерва на Здравната каса и в постановлението на Министерския съвет е записано, че предвидената сума за тези цели е до 50 млн. лв., а не е точно фиксирана. Точно с тази сума Здравната каса е разблокирала 50 милиона лева от резерва си за увеличение на цените на клиничните пътеки.

"Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лева, които гласува правителството на Министерството на здравеопазването, то да финансира тези дейности, които ви казах, ние щяхме да отидем на нива, свръхнива над финансиране и щяхме да отидем веднага, като предоставим средства, като държавна помощ. Това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, можем да предоставяме само 6 млн. лева. Това, че даваме 50 млн. не означава, че само Министерския съвет ги дава. Даваме за увеличение на заплатите. Това са публични средства. В тези публични средства на НЗОК над 40% от приходите са приходи от държавния бюджет", разясни Ананиев.

Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

Още медицински сестри от Карлово хвърлят оставки

„От тези 86 млн. лв. 36 млн. се осигуряват през бюджета на МЗ за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Това са дейностите за отдалечените болници, високопланинските и труднодостъпни райони, за белодробните и психиатричните болници и спешната помощ. Тези дейности обхващат 147 лечебни заведения. Идеята да се осигури ресурса на всички лечебни заведения ни доведе до решението останалата част, която трябваше да осигурим да бъде за сметка на бюджета на НЗОК, чрез нейния резерв, която има договор с всички 360 болници. Целта беше да се осигури ресурс за всички болници“, поясни министърът.