Без следа от затрупаните туристи до Крушунските водопади, акцията продължава в неделя
Без следа от затрупаните туристи до Крушунските водопади, акцията продължава в неделя / снимка: Dariknews.bg, архив

Преустановява се за тази вечер спасителната операция по изваждането на двамата затрупани туристи от срутилите се тонове скална маса в района на Крушунските водопади, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Работата на спасителите ще продължи в неделя, очаква се да бъде докарана военна техника. Районът ще се охранява през цялата нощ.

Скална маса затрупа туристи край Крушунските водопади

Повече от 30 часа продължава издирвателната акция на двамата туристи, затрупани от свлачище до Крушунските водопади. До момента обаче акцията е без успех, въпреки че вече е разчистен почти целият район на свлачището.

Кметът на Летница Красимир Джонев каза пред Дарик, че има голяма вероятност туристите да са затрупани под вече разчистената от скали земна маса и уточни, че в момента самите спасители работят под голяма опасност от нови падащи скали.

„Сложна обстановка, защото свлачището е в непроходим с тежка техника район. Скалната и земна маса са в огромен обем. Онова, което човек може да свърши ръцете си и с донесен на ръка инструмент, това е всичко, което може да се направи. Около 40 души продължават да работят почти без почивка, имаше и доброволци с налична техника”, обясни той.

В акцията днес участваха служители на полицията, екипи от районните служби по пожарна безопасност и защита на населението от Ловеч, Плевен и Велико Търново. Със специализирана техника се включиха и екипи от София и Монтана. Помагаха и групи планински спасители от Ловеч и Троян.

Красимир Джонев уточни, че вече почти всички скални отломки са разчистени, но за съжаление няма следа от затрупаните хора.

Един от двата огромни скални къса, под които се предполага, че са 45-годишната българка и 56-годишният англичанин, днес бе разбит. Но въпреки часовете разчистване и копаене дори във водата туристите не бяха открити.

Знае се кои са туристите, затрупани край Крушунските водопади

„Остана един каменен блок, който много трудно ще бъде преместен или надробрн. Според ръководителите на спасителните екипи, а и аз така мисля, че по-голяма вероятност има лицата да са затрупани от земна маса, която се намира под разчистените вече каменни блокове. Вероятността да са под големия каменен блок е по-малка, тъй като геометрията на свлачището насочва натам”, обясни още той пред Дарик.

За екипите, които участват в издирването, също има опасност на мястото на свлачището. Очаква се съвсем скоро акцията да бъде прекратена.