Като „поредната провокация на територията на държава, която няма място в Европейския съюз в момента“ определи депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов нападението над български футболни фенове снощи в Република Северна Македония (РСМ). Пред журналисти в парламента той коментира, че политическата обстановка в РСМ предразполага такъв тип провокация.

Български футболни привърженици бяха нападнати в РСМ минути преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите между ФК "Шкупи" и "Левски" София на стадион "Тодор Проески" в Скопие, съобщи сайтът "Спорт 1". Петнайсет български граждани бяха задържани от полицията. Министерството на външните работи е информирано за български гражданин, ранен при инцидент в Скопие, съобщиха снощи от ведомството за БТА. По първоначални данни става въпрос за нападение в северната част на града и нанесени прободни рани с хладно оръжие.  

Прокуратурата в София разследва нападението на футболния фен в Скопие като опит за умишлено убийство

За съжаление, на едно прекрасно спортно събитие, което трябва по принцип да обединява, виждаме такива грозни сцени, насочени към български граждани за пореден път, коментира Станислав Балабанов. Според него отговорността за цялата тази политическа обстановка в този регион носят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС, които, по думите му, с лека ръка „се наведоха“, когато България трябваше да има твърда и последователна позиция спрямо Северна Македония. Балабанов прогнозира, че най-вероятно провокациите ще продължат.

Докато Република Северна Македония не спази абсолютно всички изисквания по отношение на българската национална позиция, те нямат място в ЕС, заяви той от името на „Има такъв народ“.