Софийска градска прокуратура се самосезира по информация в медиите за прободен с нож български гражданин в Скопие, Република преди футболния мач на Левски и Шкупи.

Депутати осъдиха остро насилието над българин в Скопие

Това съобщиха от обвинението.

По случая е образувана прокурорска преписка, разпределена на прокурор на принципа на случайния подбор.

Наблюдаващият прокурор незабавно е образувал досъдебно производство за опит за умишлено убийство. Дадени са конкретни указания за извършване на действия по събиране и проверка на доказателства по случая. Разследването ще се проведе от следовател от следствения отдел на СГП на основание чл. 194, ал. 1, т. 3 от НПК, тъй като негов предмет е престъпление, извършено в чужбина.

Стабилно е състоянието на ранения в Скопие българин, освободиха задържаните фенове на „Левски“

В хода на разследването ще се установяват всички обстоятелства, свързани с извършеното деяние в съответствие с изискванията за обективно, всестранно и пълно разследване.

Фен на Левски бе наръган, а други деветима са задържани при сблъсъци с полицията в Скопие преди мача между „сините“ и „Шкупи“ в четвъртък.

Около 19.30 часа българско време група български фенове са нападнати. На кадри, разпространени от местна телевизия, се вижда как жители на квартал "Чеир" хвърлят кофи за боклук по българските привърженици и удрят техни автомобили.

Пострадалият запалянко е откаран в болница със сериозни наранявания, но сега е в стабилно състояние и няма опасност за живота му.