/ БТА
Депутати от няколко политически партии осъдиха остро нападението над българин след срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите в Скопие.

„Това е поредната агресия на територия, която няма място в ЕС за момента. Политическата обстановка там предразполага такъв тип провокации. Не знам какво трябва да стане - да убият българин ли, че нашата държава да заеме твърда позиция", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

„За цялата тази политическа обстановка отговорността носят ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които с лека ръка се наведоха, когато страната ни трябваше да има твърда позиция спрямо РСМ. Явно провокациите ще продължат. От името на ИТН мога да заявя, че докато РСМ не спази абсолютно всички изисквания по отношение на българската национална позиция, те нямат място в ЕС", подчерта депутатът от ИТН.

Ковачевски: Инцидентите в Скопие са предизвикани от български и македонски хулигани

„Нападението на българските граждани на футболното игрище в РСМ е грозната еманация за всичко, което сме говорили - за разбирателството между двете ни държави досега", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ – СДС.

„Омразата между хората е факт, и не мога да твърдя, че тя не е политически мотивирана. Този много тежък инцидент се случва в контекст на разглеждането на конституционните промени в РСМ, които са гаранция за тяхното продължаване на европрисъединителните процедурГеорг Георгиеви", каза още . Той обясни, че вчера е имал разговор с близки на пострадалото момче. „Нападението е било вероятно абсолютно преднамерено, вероломно, хората ги свързахме с нашето посолство, което реагира изключително адекватно. Ако ние не решим кардинално този проблем, такива инциденти явно няма да отсъстват", подчерта Георгиев.

„Има много голяма тревога в мен. Македонските власти вместо да помогнат на нашите сънародници, сякаш са вложили усилия в това да арестуват българските фенове, отколкото да разберат от какво е провокирано и как се е стигнало до него, а ние няма да излъжем ако кажем, че то е провокирано именно от омраза. "Пиковата точка на непоносимост е достигната заради реториката, които политическите представители наложиха", смята Георгиев. „Страната ни предложи консулска защита, сега предполагам македонският посланик може да бъде призован. Лошото обаче е, че инцидентите много зачестиха.

Стабилно е състоянието на ранения в Скопие българин, освободиха задържаните фенове на „Левски“

Не мисля, че РСМ с поведението, което демонстрира е готова да тръгне към ЕС, защото това е въпрос на ценности, на начин на мислене и на поведение. Това, което идва от Скопие не кореспондира с тези европейски ценности", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Георг Георгиев поясни, че "всеки път ние слушаме едно и също оправдание". „При Християн Пендиков беше сбиване на битова основа, след това беше неразбирателство, но защо винаги от страната на битите са нашите сънародници. Защо няма агресия от българи или хора с българско самосъзнание. Винаги това, което става, е в една и съща посока, тенденцията е ясна. Президентът на РСМ трябва да се замисли защо властите не успяват да осуетят и да създадат достатъчно сигурни гаранции за всички пребиваващи територията", допълни Георг Георгиев. 

„Абсолютно недопустимо е български граждани да бъдат нападани, където и да било. Насилието над тях е абсолютно неприемливо", каза пред журналисти в парламента депутатът Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП - ДБ). 

„Мисля, че външно министерство вече е във връзка с македонските власти, посочи Даниле Лорер. По думите му отдавна се е знаело, че ще има футболен сблъсък там и е било предвидимо за македонските власти да вземат мерки такива неща да не се случват. 

Фен на „Левски“ е намушкан в Скопие, други наши сънародници са арестувани (ОБЗОР)

„Спортът е един от начините да се градят мостове с нашите най-близки съседи, така че не трябва да злоупотребяваме с него и да го превръщаме на арена на политически сблъсък, смята Лорер. Според него по-скоро трябва да го направим мост между нашите две нации, за да се движим заедно и да им помогнем към европейското им бъдеще." Дай боже, това лято да намерят начин най-после да включат македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, където си им е мястото, така че и македонското общество да започне да разбира, че те са равнопоставени и няма място за никаква дискриминация, камо ли за насилие спрямо тях, камо ли на футболен мач, който трябва да е празник", добави депутатът.

Български футболни фенове бяха нападнати на 27 юли вечерта в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония. Болница „Св. Наум Охридски“ потвърди, че е приела 29-годишен българин, ранен с нож в корема. Той е опериран. Няма опасност за живота му.

Заради размирици преди и по време на двубоя бяха арестувани от полицията в Скопие 21 футболни фенове, като 19 от тях са фенове на „Левски“ София, а двама – на ФК „Шкупи“, съобщи портал „Центар“.
БГНЕС, Никол Николова/БТА