Българинът, който беше ранен преди мача между ПФК „Левски“ София и ФК „Шкупи“ в Скопие на 27 юли, е в стабилно състояние. Той е опериран в болница „Св. Наум Охридски“, съобщи "Канал 5". Мъжът е бил приет в болницата с прободна рана в корема. След прегледа е било потвърдено, че е засегнат черният дроб, което е наложило хирургическата интервенция. Състоянието му е стабилно към момента.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски каза, че са идентифицирани нападателите, които са намушкали с нож български фен на ПФК „Левски“ в Скопие, съобщи „Фактор“. Министърът посочи, че нападателите се издирват. По думите на Спасовски автомобилите с български регистрации са преминали през столичния квартал Чаир, за да провокират гражданите и са пристигнали в Северна Македония с частен превоз, а не с организирания транспорт за мача на „Левски“ с ФК „Шкупи“ на 27 юли.

Според първоначални данни на прокуратурата в Скопие до инцидента се е стигнало, след като феновете на „Левски“ са се движили край търговския център „Чаирчанка“ в квартал Чаир и са влезли във вербален сблъсък с местни, който е прераснал във физическа саморазправа.

Фен на „Левски“ е намушкан в Скопие, други наши сънародници са арестувани (ОБЗОР)

Освободени
са и задържаните в Скопие фенове на "Левски", съобщава БНТ. Те споделиха, че отношението в управлението към тях е било добро - получавали са храна и вода и възможност да контактуват със своите роднини. Част от феновете на "Левски" останаха на стадиона до 3:00 ч през нощта с настояване задържаните българи да бъдат освободени. Събраха и средства, с които да бъдат платени глобите.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски коментира, че инцидентите преди мача между ПФК „Левски“ и ФК „Шкупи“ в Скопие са били предизвикани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта, съобщи порталът „360 градуса“. "Никой не говори за това кой футболист как е играл, всички говорят за това кои са тези 10, 15, 20 хулигани, които са се сбили помежду си, а раниха и полицай“, посочи Ковачевски и допълни, че раненият полицай е на домашно лечение към момента.

Ковачевски отбеляза, че няма информация дали България е изпратила протестна нота, но по думите му, ако това се случи, министерството на външните работи на Република Северна Македония ще отговори подобаващо.

Ковачевски: Инцидентите в Скопие са предизвикани от български и македонски хулигани

„Футболистите са дошли да играят футбол заради истинските фенове. Това, което се случи вчера, е още едно доказателство, че футболът, както и всеки друг спорт, трябва да се остави на спортистите и на истинските фенове, а не на хулиганите, които превземат новините и никой не говори за това как са играли футболистите“, подчерта Ковачевски.

В своя позиция Министерството на външните работи на България остро осъди инцидентите от 27 юли в Скопие, при които пострадаха български граждани, привърженици на ПФК „Левски“, а един от тях – особено тежко.

„Раненият български гражданин в момента е в стабилно, но тежко общо състояние и се възстановява след оперативна намеса в болнично заведение в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с пострадалия наш сънародник и с неговите близки, както и с местните здравни власти“, съобщиха от външно министерство.

„Изразяваме съжаление, че положителният и спортменски дух на двубоя между ПФК „Левски“ и ФК „Шкупи“ беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен. Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент“, се посочва още в позицията на МвнР.

Български футболни фенове бяха нападнати на 27 юли вечерта в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония. Болница „Св. Наум Охридски“ потвърди, че е приела 29-годишен българин, ранен с нож в корема. Той е опериран. Няма опасност за живота му.

Заради размирици преди и по време на двубоя бяха арестувани от полицията в Скопие 21 футболни фенове, като 19 от тях са фенове на „Левски“ София, а двама – на ФК „Шкупи“, съобщи портал „Центар“.


След футболните свади в Скопие: Намушканият българин е в стабилно състояние (ВИДЕО)

Осем български граждани са арестувани за агресия по време на мача, двама - за физическо нападение на полицейски служители, които са извършвали служебните си задължения, а деветима са арестувани за агресивно отношение към полицията. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Служителите на Сектора по вътрешните работи в Скопие са задържали и двама фенове на ФК „Шкупи“, които са нарушили обществения ред и спокойствие с физическа саморазправа.

Проблемите за българските фенове започнаха още от границата с изключително щателни проверки. На влизане в стадиона също бяха претърсвани, съобщава БНТ.
БТА, БНТ