Волен Сидеров и Красимир Каракачанов
Волен Сидеров и Красимир Каракачанов / БГНЕС
ВМРО и „Атака“ искат анекс към договора с Македония: Да не присвояват история
98572
ВМРО и „Атака“ искат анекс към договора с Македония: Да не присвояват история
  • ВМРО и „Атака“ искат анекс към договора с Македония: Да не присвояват история
Година след подписването на договора за добросъседство и приятелство с Република Македония част от управляващите в София поискаха анекс към документа. Той трябва да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Ако това условие не бъде изпълнено, България може да преосмисли подкрепата си за членството на Република Македония в ЕС.

България и Македония с историческа стъпка в отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Лидерът на "Атака" и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров представи идеята си пред журналисти, като обясни, че дори вече е подготвил съдържанието на анекса. Това става дни след като премиерът на Република Македония Зоран Заев обяви в социалните мрежи, че македонският език ще стане официален в ЕС и ще бъде признат от 500 милиона души, които живеят в общността. На изявлението на Заев реагираха и от ВМРО, които също са в управлението. Българите няма да разберат тези ежедневни закачки с историята, а точно те ще имат последната дума за членството на Република Македония в ЕС, посочват от партията в позицията си.

Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила
 
Подписаният между България и Република Македония договор за добросъседство и приятелство позволява допълнения и анекси, посочи Волен Сидеров. Той каза, че ще внесе предложението си като проект в парламента, с който депутатите да задължат правителството да подпише такъв анекс към договора.
 
Сидеров обясни какво се казва в анекса: "Най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации, всякакви опити за обсебване и присвояване на последните исторически събития или личности: владетели на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав (нарочно казвам цар, защото няма ханове), всички исторически личности, свързани с националноосвободителна борба и т.н., всички исторически събития, свързани с тази епоха. Тоест имаме едно подробно и конкретно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, в които засяга нашата история и се предизвиква недоволство".

Народното събрание ратифицира договора за приятелство с Македония

Македония ратифицира договора за добросъседство с България
 

Премиерът на Република Македония Зоран Заев написа в профила си във Фейсбук, че македонският език ще бъде официален език в Европейския съюз. Като се присъедини към ЕС, всички официални връзки между Република Македония и членките на ЕС ще бъдат водени и превеждани на македонски език като официален и признат на територия, която има 500 милиона жители, посочва още Заев.
 
Договорът между България и Република Македония бе подписан на официалните езици в двете държави. А от деня, в който стана ясно, че ще има договор, на пресконференции изявленията на представителите на Република Македония се превеждат. Според Волен Сидеров не сме признали съществуването на македонски език: "Знаете, че самият договор с Македония беше оспорван в България, той беше посрещнат от доста хора с недоволство, че ние се съгласяваме едва ли не Македония вече да използва македонския език и че го приемаме. Не, ние не го приемаме. Добросъседските отношения са важно нещо. Това, което се разви и което стана за първи път от много години, също е важно и е добро. Но Македония трябва да знае, че ние поставяме това условие, този анекс и ако тя не се съгласи с него, България да си помисли за подкрепата за Евросъюза".

Заев: Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония да се доближи до ЕС?
 
С позиция по повод думите на Зоран Заев излезе и ВМРО. Нашите предци и ние никога не сме правили разлика между думите македонско и българско - това са две имена за едно и също нещо. Този език също е част от общата ни история, посочват от МВРО. От партията, която също е част от управляващата коалиция, посочват още, че разбират деликатното положение, в което е Заев заради предстоящия референдум за името на Република Македония. Той ще трябва да спечели общественото мнение не само в Македония, но и в България. Българите подкрепят Македония по пътя и към НАТО и ЕС, но трудно ще разберат тези ежедневни закачки с историята. А точно ние, българите, ще имаме последната дума, когато Македония е на прага на ЕС", заявяват в позицията си от ВМРО.