протокол ратификация
протокол ратификация / Министерски съвет, пресцентър
Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Македония Никола Димитров подписаха на официална церемония в Министерския съвет и в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. 

България и Македония с историческа стъпка в отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

протокол ратификация
Министерски съвет, пресцентър

Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.
 
Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка. С него се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави.
 
Македония ратифицира договора за добросъседство с България

На 15 януари македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония с 61 гласа „за“ и един „въздържал се“.
 
Народното събрание ратифицира договора за приятелство с Македония

протокол ратификация
Министерски съвет, пресцентър

Три дни по-късно това направиха и българските депутати. Те приеха документа единодушно със 186 гласа „за“.