България и Македония с историческа стъпка
България и Македония с историческа стъпка / Снимка: Министерски съвет
Историческа стъпка напред, път за стабилност на двете държави и гаранция, че младите хора ще остават на Балканите - така премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев определиха значението на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан днес в македонската столица Скопие.
 
България и Македония
Снимка: Министерски съвет


Договорът гарантира, че двете държави ще работят за обективно тълкуване на общата история, няма да предприемат неприятелски действия една срещу друга и няма да претендират за територията на всяка друга. България и Македония подписаха и два меморандума - единият от тях предвижда проект за изграждане на железопътна линия между София и Скопие на стойност от 250 милиона евро, а вторият урежда сътрудничеството в областта на природния газ.

България и Македония
Снимка: Министерски съвет

Премиерът на Македония Зоран Заев определи договора като общ успех и гаранция за стабилността на целия регион.
 
 

Подписване на договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония

Публикувахте от Бойко Борисов в 1 август 2017 г.
Българският премиер Бойко Борисов посочи, че след дългогодишни кръвопролитни събития, двете държави са си направили следния извод: "Мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Неслучайно хората са казали "Гледайки назад, ще се спънеш, ще паднеш". Затова ние решихме да гледаме напред и съм сигурен, че след десет години резултатите ще бъдат видими за двете държави".

България и Македония
Снимка: Министерски съвет

Двамата премиери очертаха най-важните послания на договора. Решихме да градим приятелство, да подадем ръка, обясни Зоран Заев. Не работим и този договор не е насочен срещу никой от нашите съседи, той е насочен само като перспектива за двете държави, каза Борисов.
 

България и Македония
Снимка: Министерски съвет

На въпрос как ще коментира нагласите на македонски партии и граждани срещу договора за добросъседство, премиерът Борисов отговори така: "Критици винаги ще има, критики имаше и в България. Много от моите опоненти казват "Защо е нужно?" Демокрацията е друго, ще има критики за този договор, но той е гаранция и двата меморандума - дай боже да се случат - ще видите каква ще е разликата", каза Борисов.  
 

България и Македония
Снимка: Министерски съвет


От своя страна Зоран Заев обобщи отстъпките, които правят двете държави. Той каза, че когато чашата е наполовина пълна с вода, "сме се решили" да я гледаме като полупълна, а не като полупразна.
 
Македонска журналистка попита премиера Борисов защо договорът се подписва на Илинден - един от националните празници на Македония. "Защото празниците са общи. Защо да не ги празнуваме", попита Борисов.
 

Правителството одобри текста на договора с Македония

България и Македония ще проучват възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между газовите системи на двете държави, предвижда подписаното днес споразумение за сътрудничество в областта на природния газ. Предстои създаването на съвместна работна група, която до шест месеца трябва да подготви анализ с параметрите, нужни за реализацията на такава връзка.
 
Споразумението за развитие на железопътните връзки между България и Македония предвижда до 2027-ма година българската страна да изгради участъка от София до македонската граница, а македонската страна да бъде готова с участъка от Крива паланка до българската граница до 2025-та година.