/ Dariknews.bg, архив
Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е голяма стъпка, която защитава интересите и на двете страни, заяви македонският премиер Зоран Заев при представяне на акцентите от одобрения проект пред журналисти.

Правителството одобри текста на договора с Македония
 
Той припомни, че това е резултат от процес, започнал през 2009 г., и заяви очакванията си от опозицията в Македония да го подкрепи и да участва в завършването на този процес. Текст от договора предвижда България и Македония да предприемат мерки срещу недобронамерената пропаганда от страна на институциите и борба с дейността на лица, подтикващи към омраза и насилие.

Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство
 
Според проекта на договора ще бъде създадена комисия с представители на двете държави, която ще работи за обективно изясняване на общата ни история.

Македония сменя учебниците по история. Чий цар ще бъде Самуил?
 
Разширяване на транспортните връзки, търговията и контактите във всички сфери между двете държави очаква българският премиер Бойко Борисов, според изказването му пред министрите по време на днешното гласуване на проекта. Той също акцентира върху това, че след подписването се очаква македонските власти да предприемат реални действия за прекратяване на антибългарската пропаганда и да се откажат от претенции към България.

Заев: Македония затваря главата на национализма, отваря тази на евробъдещето
 
Борисов посочва термина "Общата ни история", което според него означава история, която ни обединява. Според изявленията на двамата премиери договорът ще бъде подписан на 1 август, в македонската столица Скопие.