паметник цар Самуил
паметник цар Самуил / БГНЕС
Македония сменя учебниците по история, съобщи NOVA. След като София и Скопие се разбраха да изчистят недоразуменията в миналото, македонският премиер обеща, че те ще бъдат премахнати и от уроците на учениците. Чий цар ще бъде Самуил? 

Заев: Македония затваря главата на национализма, отваря тази на евробъдещето

„Във всички нови издания ще бъдат отстранени грешките, които стават причина, меко казано, за неприятности”, заяви Зоран Заев, министър-председател на Македония. Той обеща, че българите вече няма да бъдат наричани фашисти. А поруганите войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени.

България и Македония подписват договора за добросъседство на Илинден

Какво, обаче, ще пише в новите учебници за цар Самуил? Премиерът се измъкна от темата като политик - с обяснението, че е политик, а не историк, и не може да се бърка. „Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение”, коментира македонският премиер.

Заев: България ни даде сигнал за искрено приятелство

Но не всички в Македония видяха тази възможност. Заради снимките пред паметника на Самуил в София, критиките към премиера заваляха като удари при бой в парламента. Тогава - заради съгласието с албанците, сега - заради отстъпките пред българите - опозицията нарече Заев предател.

паметник цар Самуил
БГНЕС

И възникна въпросът: дали договорът, който той и Бойко Борисов ще подпишат на Илинден, няма да доведе до ново въстание. Въпреки ударите, Заев вярва, че за сближаването с България повечето македонци мислят като него.
 
nova.bg