/ БГНЕС
От бранша са в готовност за мащабни протести при необходимост
ГЕРБ-СДС се срещна с представители на туристическия бранш във връзка с предстоящата актуализация на държавния бюджет. От партията предлагат да продължи мярката "60 на 40", но за сектор "туризъм" да бъде "80 на 20".

"Мярката да важи както при затворен бизнес, така и при работещ, но при 20 процента спад, а не 40 процента", както предлага служебният кабинет, обясни Николина Ангелкова. Отделно от това тя посочи, че са предложили осигуряване на допълнителни средства в размер на 100 млн. лева за оборотен капитал на ресторантьори, хотелиери, туроператори, за реклама и за възстановяване на нереализираните пътувания на клиентите.

Предлагат затягане на мерките у нас

От ГЕРБ-СДС искат да се удължи срокът на намаленото ДДС от 9 процента в туризма до края на 2022 г. и да се продължи мярката за 35 евро на седалка, като бъдат включени и авиооператори с български лиценз.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов коментира, че на масата има хвърлени едни предложения за мерки, направени от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, и пълно мълчание от ръководството на Министерството на здравеопазването. Той изрази притеснение, че правителството е взело решение за продажба на 100 хиляди дози на "Модерна" на Норвегия и да дадат 270 хиляди дози на "АстраЗенека" на Бангладеш.

Здравният министър ще обяви затягат ли се COVID мерките у нас

"За мен е недоумение защо се провали ваксинацията в туристическия бранш", добави още той.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова коментира, че ваксинацията не върви с темпове, с които се случва в цивилизованите страни, от първия ден през януари. По думите й въпросът защо в частност туристическият бранш и в цялост българският народ не се ваксинира е от народопсихологичен характер. Тя припомни предложението на Борда за въвеждане на стимули за ваксинация, като например ваучер от 50 лева, за да се изгради здравен щит до края на септември. Според нея и в този момент да се приложи тази идея, ще има полза за обществото.

Ричард Алибегов: Твърдо сме против затягането на COVID мерките

Според председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов лекарите е трябвало да бъдат на 120 процента ваксинирани, за да дават личен пример. 

"Отказваме вече да бъдем затваряни при наличие на ваксина", коментира той.

"Единствената мярка, която всъщност искаме, е да работим", заяви още Алибегов пред журналисти преди срещата.

Собственици и служители на заведения протестираха във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вчера във Варна имаше многохиляден протест, утре - във Велико Търново, в петък - в Пловдив.

"Очакваме какво ще се случи и се готви един много мащабен протест в София", каза той. На въпрос на коя дата, Алибегов отговори, че това зависи от действията на Министерството на здравеопазването.

В понеделник "БСП за България" също се срещнаха с туристическия бранш във връзка с актуализацията на бюджета.
БТА