Предложение за ограничителни мерки на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпратиха от Министерството на здравеопазването. 
 
Кунчев е изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

451 нови заразени с COVID-19 за денонощие у нас

С цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19 е необходимо да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, свързано с провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение.

Регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265,52 на 100 000 население. В тази връзка Кунчев предлага да се въведат предвидените в Националния план мерки, както следва:
 
Кацаров събира експерти, обсъждат COVID-19 и мерките

enlightenedНа първо място трябва да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ. Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места, смята той.

enlightenedСледващото предложение е да се преустанови провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100% от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки.

Делта преобладава у нас: Случаите са вече близо 400

Вече е достъпно официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите.

enlightenedЩе се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

enlightenedКунчев предлага още да се преустанови провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

enlightened В предложението се посочва и преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.
enlightenedМерките да засегнат и музеи, галерии и други културни събития чрез преустановяване на работата им. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.
enlightened Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100% наличие на зелен паспорт от персонала.
enlightened Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.
enlightenedПреустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50% от капацитета на заведението.
enlightened Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Това са предложенията, изпратени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предстои да стане ясно дали от здравното министерство ще излязат със заповед, с която да приемат въвеждането им.