Заканата на превозвачите за блокади е несериозна, смята министър Цветков
Заканата на превозвачите за блокади е несериозна, смята министър Цветков / Sofia Photo Agency
Заканата на превозвачите за блокади е несериозна, смята министър Цветков
31783
Заканата на превозвачите за блокади е несериозна, смята министър Цветков
  • Заканата на превозвачите за блокади е несериозна, смята министър Цветков

Министърът на транспорта Александър Цветков определи като несериозна заканата на Националното сдружение на превозвачите да блокира през следващата седмица пътища в страната, ако не бъде отменена забраната за движение на големите камиони между 3 следобед и 8 часа вечерта в дните петък и в неделя. Цветков посочи, че ограниченията са въведени за 5 часа през посочените дни за август и това по никакъв начин не възпрепятстват превозвачите.

Министър Цветков коментира и нарушенията, които се извършват по морските плажове от малки въздухоплавателни средства. По думите му в момента има правен вакуум за тези средства и въпросът трябва много бързо да бъде решен. Цветков съобщи, че по случая е назначена работна група, която ще определи правила, които да регламентират полетите над плажовете.

Транспортният министър посочи, че в момента се правят концесионни анализи, свързани с Пристанище-Варна. Такива анализи се подготвят и за фериботния комплекс, и за терминалите в пристанище Варна-Запад. Те ще бъдат готови през есента, вероятно в края на септември, когато ще бъде ясно при какви параметри могат да бъдат отдавани на концесия. Министърът увери, че преди края на годината концесионните процедури по тези обекти ще бъдат стартирани. Те са част от общата стратегия на министерството за концесиониране на обекти от транспортната инфраструктура и през тази година се подготвят 10 такива обекта.

Подготвят се 5 големи гари в страната да се дадат на концесия. Това са: Централна гара – София; гара Подуяне – също в столицата, както и жп гарите в Пловдив, Варна и Бургас. Идеята е там, където е възможно, те да бъдат превърнати и в автогари, което по думите на министъра ще създаде удобство при комбинираните превози.