САЩ и ЕС се договориха да отворят взаимно всички свои летища
САЩ и ЕС се договориха да отворят взаимно всички свои летища / netinfo

Европейският съюз и САЩ се договориха за значително разширяване на авиационните маршрути, отворени за отсрещната страна, предаде АП.

Освен това значително се намаляват ограниченията за притежаване на акции от европейски и американски авиокомпании съответно от американци и европейци. Пресслужбата на американското министерство на транспорта съобщи, че европейските компании ще могат да летят от произволна точка в Европа до всяко американско летище, американските пък – до всяко европейско.

Американски чиновник, пожелал анонимност, съобщи, че освен това на европейските акционери ще бъде разрешено да притежават до 49,9% от американски авиокомпании, а в определени случаи този дял може да надхвърли 50%. Досега съществуваше 25% ограничение.

Същевременно европейски чиновник съобщи, че САЩ са се съгласили да отслабят регулационните механизми, които усложняват закупуването от страна на европейските акционери на авиокомпании в Африка и европейските страни, които не членуват в ЕС. Предполага се, че новите правила ще влязат в сила на 28 октомври, ако дотогава са одобрени от американския Конгрес и Европейската комисия. /БГНЕС/