По-скъпият газ вдига цената на парното от 1 януари догодина
По-скъпият газ вдига цената на парното от 1 януари догодина / снимка: БГНЕС
Към 18 часа трябва да е пуснато парното отопление навсякъде в столицата. Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Той допълни, че от октомври до края на годината топлофикационните дружества ще работят на загуба. Най-голяма е тази на „Топлофикация-София" – около 40 млн. лева. По думите му новите цени на природния газ, които са в сила от октомври, ще се калкулират в цените на топлинната енергия от 1 януари.

„След като парното е пуснато, ще има седем дни, в които то да бъде настроено, защото то трябва да мине през специална настройка, да отива топлината там където е необходима. Не на едно място много топлина, а на другото…защото и в къще е студено, а в комшиите може да е много горещо”, обясни Константин Шушулов.

Приятно стечение на обстоятелствата е, че циганското лято продължи дълго и фактически консумацията на природен газ от топлофикациите беше само за горещо водоснабдяване, а не беше пуснато топлоснабдяването, допълни председателят на ДКЕВР.

Това е хубаво, че макар и малко да има повишение на цената на природния газ от 1 януари, ние ще го отчетем и ще го направим наведнъж това изменение на цената на топлинната енергия и на електрическата енергия от когенерациите, бе позитивен шефът на енергийния регулатор по отношение на калкулирането на цените на газа в тази на топлоенергията.