/ Thinkstock/Getty Images
Търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара
Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лева за 2016 г., като този отрасъл отбелязва устойчив ръст през годините. Това е казал зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на "eBay Seller Summit 2017", съобщиха от Министерството на икономиката.
 
За първи път годишното събитие на технологичния гигант се организира в страна от Източна Европа. За неговото откриване в София е бил вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците е имало гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и други страни.
 
Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн миналата година

"Последните данни на Евростат от доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС" показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година, е заявил зам.-министърът.
 
По думите му данни на различни изследвания показват, че ръстът, който онлайн търговията има в страната ни, изпреварва средния за Европейския съюз, но все още сме в етап на догонване на западните държави по този показател.
 
КЗП забрани на онлайн търговци неизпълнявани обещания за бързи или безплатни доставки

Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна", посочил Александър Манолев. Той е допълнил, че броят на малките и средни предприятия в България е над 316 000, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната.
 
"Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър", казал още зам.-министърът.
 
Има 7 вида купувачи - ястреб, бухал, паун, лебед, пиле, фламинго и патица

Данните на eBay показват, че днес търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76% от тях са реализирали продажби през платформата из целия свят. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. долара.