Най-много се купуват дрехи и спортни стоки
Най-много се купуват дрехи и спортни стоки / Thinkstock/Getty Images
Хората, които редовно ползват Интернет у нас са 63 на сто от населението, или около 4,5 млн. души. Така по данните на Евростат близо 1,3 млн. българи през миналата година са пазарували онлайн.

КЗП алармира, че се увеличава броят на сигнали с неустановени търговци

Най-предпочитани за Интернет-търговията у нас са били дрехите и спортните стоки - над 77 процента от поръчките онлайн. На втора позиция са били стоките за дома - 24 процента, на трета - резервациите за туризъм или пътувания - 23 процента и на четвърта позиция - храни, напитки или стоки за ежедневна употреба - 22 процента.

Платформа позволява да решаваме проблеми с онлайн пазаруване по интернет

Най-активни в електронната търговия у нас са били младите българи в диапазона 16-34 години - близо 60 на сто от тях са пазарували онлайн. При хората на възраст 65-74 години този процент спада драстично - едва 1,3 на сто от тях са пазарували онлайн през 2016 г.

Има 7 вида купувачи - ястреб, бухал, паун, лебед, пиле, фламинго и патица

Близо 80 на сто от поръчваните онлайн услуги и стоки са били от България, около 40 процента са били от страни в ЕС и около 18 процента са поръчвали онлайн от други страни. Според изчисления на експерти в бранша един онлайн потребител купува средно стоки за около 150 евро годишно, което на практика означава, че за миналата година оборотът на онлайн търговията у нас е достигнал около 200 млн. евро.
 
БНТ