Няма как да се внесе захар от района на Чернобил, увери Найденов
Няма как да се внесе захар от района на Чернобил, увери Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Няма как да се внесе захар от района на Чернобил, увери Найденов
53292
Няма как да се внесе захар от района на Чернобил, увери Найденов
  • Няма как да се внесе захар от района на Чернобил, увери Найденов

Министърът на земеделието Мирослав Найденов беше категоричен, че няма как да бъде внесена захар от района на Чернобил. Вчера се проведе акция „Захар", при която стана ясно, че е имало схема за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, предназначена за употреба в производството на храни и натурални сокове. Найденов заяви, че това няма как да се случи, защото всичко, което се внася в страната, минава през проверка.

Министърът обясни, че всеки внос на храни, в случая на захар, особено от рисков район какъвто е Украйна се изследва задължително и за радиация и хората трябва да бъдат спокойни, това няма как да се случи, увери министърът, като допълни, че вчерашните информации са касаели нечии намерения.

„Изследва се всяка пратка особено, когато е от рискови държави. Прави се анализ и оценка на риска, има такова звено в агенцията по храните. Ако се внесе нелегално, тоест ако го внесат без документи, няма как да се изследва", каза Найденов.

Той гарантира, че контролът на агенцията по храните и железен и допълни, че ведомството е с най-добри показатели в целия ЕС.