/ ThinkStock/Getty Images
Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София
93163
Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София
  • Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София
От 1 април природният газ в страната и студената вода в столицата поскъпват. Цената на синьото гориво се повишава с почти 30%, което се очаква да доведе до скок в цените и на топлоенергията. За поскъпването на топлинната енергия КЕВР ще решава окончателно следващата седмица. От днес софиянци ще плащат и по-скъпа студена вода. Вместо досегашните 1.82 лева за кубик, тя вече струва 2.16 лева за кубически метър. Бизнес планът на „Софийска вода” предвижда поскъпване на водата и през следващите години. 
 
Окончателно: Природният газ поскъпва с близо 30%

Природният газ поскъпва с близо 30% за второто тримесечие. Увеличението на цената на синьото гориво се очаква да повиши цените на топлинната енергия според записано в доклад предложение на експерти от енергийния регулатор, което ще бъде обсъдено следващата седмица.

Предлагат поскъпване на парното и топлата вода

Повишението на цените на топлинната енергия според предложението в експертния доклад ще варира за различните градове между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации, като например колко природен газ използват, защото това се отразява на техните разходи. Очаква се, че увеличението на цената на природния газ ще оскъпи и тока с малко под 1 процент за бита и с 3.5 на сто за бизнеса заради предложено поскъпване на електроенергията, произведена по високоефективен способ от топлофикациите. КЕВР ще решава за повишението на цените на топлоенергията и тока на 7 април.

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?
 

ThinkStock/Getty Images

А от днес поскъпва и студената вода в София. Столичани вече ще плащат 2.16 лева за кубик вместо досегашните 1.82 лева/куб. м, което е повишение с 18 на сто. Бизнес планът на „Софийска вода” предвижда поскъпване и през следващите години. През 2018-а студената вода се очаква да струва на софиянци 2.32 лева за кубик, през 2019-а – 2.47 лева/куб. м, а след три години - 2.57 лева за кубик. През 2021 година цената на водата за столичани се предвижда според бизнес плана на ВиК оператора да се увеличи с 47 на сто спрямо досега действащата цена от 1.82 лева/куб. м и тогава един кубик да струва 2.69 лева.