/ iStock/Getty Images
Facebook обяви, че през следващите години ще създаде в ЕС 10 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти, които да помогнат за изграждането на метаверса, тоест на метавселената, предадоха Франс прес и ДПА.

Създаването на паралелен цифров свят е мечта на основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

Нов срив на Facebook и Instagram

Компанията си сътрудничи с други партньори, за да разработи "нова фаза на взаимосвързаните виртуални изживявания, използвайки технологии като виртуалната реалност и обогатената реалност", заяви Ник Клег, вицепрезидентът на Facebook за международната дейност. "Метавселената има потенциала да разкрие достъп до нови креативни, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят от самото начало", според изявлението.

Тази инвестиция е "вот на доверие в силата на европейската технологична индустрия", подчертава Клег.

"Освен технологичният талант, предстои ЕС да изиграе важна роля в оформянето на новите правила на интернет", отбеляза той, като посочи, че европейските политици играят водеща роля и помагат европейските ценности като свобода на словото, неприкосновеност на личните данни, прозрачността и правата на индивида да станат част от ежедневния живот в интернет.
БТА