Съюзът забрани и руските медии РТ и "Спутник"
Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система SWIFT, но остави извън забраната две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива, съобщава Официалният вестник на ЕС, цитиран от Франс прес. 27-те забраняват и руските медии РТ и "Спутник", като забраната влиза в сила незабавно.
       
Изключването от SWIFT има за цел да бъде откъсната отчасти руската икономика от световните финанси като наказателна мярка за руската инвазия в Украйна. То е насочено срещу ВТБ, втората по големина банка в Русия, както и банка "Откритие", Новикомбанк (финансиране на промишлеността), Промсвязбанк, банка "Россия", Совкомбанк и ВЕБ (руската банка  за развитие).

Русия забрани валутните преводи извън страната

Тези учреждения са най-силно свързани с финансирането на военните действия на Москва в Украйна, обясни европейски представител. По думите му около една четвърт от обема на руската банкова система е засегнат от това изключване от SWIFT.

Мярката влиза в сила от 12 март, според Официалния вестник на ЕС. Страните членки дадоха зелена светлина за тази санкция снощи след няколко дни на преговори.

Руската рубла се срина с почти 30% след последните санкции

За сметка на това мярката не засяга нито "Сбербанк" - най-голямата банка в страната, нито "Газпромбанк" - финансовият инструмент на руския газов гигант, тъй като през тях преминават по-голямата част от плащанията за руските газови и петролни доставки за ЕС.

Германия и Италия изразиха опасения през последните дни, че няма да могат да плащат руските газови доставки, от които са силно зависими, в случай, че банките, натоварените със съответните плащания, бъдат блокирани в SWIFT.

Изключването от SWIFT се представя като "финансово ядрено оръжие". Тази платформа за сигурни комуникации позволява размяната на платежни нареждания и прехвърляне на средства между банките.

Най-голямата руска банка напуска европейския пазар

SWIFT, която е регистрирана в Белгия, изключи през 2012 година много ирански банки след решение на ЕС. Повечето от тях бяха върнати обратно в системата през 2016 година.

Общо 80 процента от руската банкова система е обект по един или друг начин от пакета финансови санкции на ЕС, приети от 2014 година насам след анексирането на Крим от Москва, посочва европейският представител.
БТА