В Русия популярни актьори поспориха дали е достойно да се чака помощ от държавата
В Русия популярни актьори поспориха дали е достойно да се чака помощ от държавата / IStock
Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара, след като световните сили наложиха нови, по-строги санкции на Москва заради инвазията й в Украйна.

Според Bloomberg News в офшорната търговия рублата е паднала с 27% до 114,33 за долар.

Съединените щати и Европейският съюз заявиха, че ще изключат някои руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT и лично ще санкционират Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров. Те също така забраниха всички транзакции с централната банка на Русия.

Г-7 заплаши Русия с нови санкции заради Украйна

Междувременно страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ - предупредиха, че ще "предприемат допълнителни санкционни стъпки", ако Русия не прекрати войната.

Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила рано тази сутрин. Това е посочено в Официалния вестник на ЕС, предаде ДПА.

Урсула фон дер Лайен: За първи път в историята ЕС ще осигури средства, за да въоръжи нападната страна

Санкциите включват забрана за трансакции с руски финансови институции, посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всички активи на банката в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва ДПА.
 
БТА, БГНЕС