Руският президент Владимир Путин разпореди днес шокови мерки в подкрепа на рублата, която отбеляза исторически минимум спрямо долара и еврото след западните санкции, предаде Франс прес. 

Според указ, публикуван на сайта на Кремъл, на гражданите на Русия от утре, 1 март, се забранява да правят валутни преводи към чужбина.  

Руската рубла се срина с почти 30% след последните санкции

Освен това руските износители ще трябва да обръщат 80 процента от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80 процента в рубли в бъдеще.

Обявяването на тези драстични мерки идва в момент, когато руската икономика се опитва да засили защитата си срещу санкциите, обявени от западните държави в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

САЩ, Европейският съюз и редица други страни обявиха, че ще изключат някои руски банки от международната банкова система за плащания SWIFT и ще спрат всякакви транзакции с Руската централна банка.

ЕК предложи изключване от SWIFT на някои руски банки

Тази последна мярка има за цел да неутрализира част от огромните валутни резерви, които Русия е натрупала през последните години, най-вече благодарение на приходите от продажбата на петрол.

Продажбата на чуждестранна валута е един от основните инструменти, използвани от страните, които желаят да подкрепят националната си валута. Рублата се срина днес спрямо долара и еврото при отварянето на пазарите, достигайки рекордно ниски нива.

Западните санкции вече накараха Руската централна банка да повиши рязко основната си лихва днес до 20 процента, за да ограничи инфлацията.
БТА