Европейската комисия обяви тази нощ предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT.

Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В съвместно изявление ръководството на комисията и на посочените страни сe осъжда нападението срещу народа на Украйна.

Подкрепяме украинското правителство и украинците в героичната им съпротива срещу руското нахлуване, се добавя в изявлението.

Обръчът около Русия се затяга: Франция готви нови сакнции, Лондон иска пълна изолация

Ще търсим отговорност от Русия и заедно ще направим така, че тази война да бъде стратегически провал за (руския президент Владимир) Путин, се посочва в текста.

Фон дер Лайен уточни, че ще предложи нови мерки за изолиране на Русия от международната финансова система и от западната икономика. Тези мерки ще бъдат насочени също към Руската централна банка, за да не може тя да се намеси за ограничаване на последиците от вече наложените санкции срещу Москва чрез прибягване до международните си резерви.

Предвижда се да бъдат наложени ограничения за "златните паспорти" за страни от ЕС за заможни руснаци, свързани с властите в тяхната страна. Следващата седмица се предлага да бъде задействана международна група, която да следи за прилагането на западните санкции и да търси и установява имущество на включените в санкционните списъци. 

Украинският министър на отбраната: Без нас Европа просто няма да съществува

Изразена е готовност списъците да бъдат допълвани, включително с имената на хора от семействата на вече санкционираните. Предвижда се проследяване на собствеността на засегнатите от санкциите, така че тя да не бъде прехвърляна където и да било по света. 

Сред мерките са също общи действия срещу дезинформацията и хибридните заплахи. ЕК ще предложи на държавите от ЕС да одобрят посочените мерки, като изразява готовност за предлагане на допълнителни ограничения, с които Русия да понесе отговорност за нападението срещу Украйна.
БТА