Британският премиер Борис Джонсън призова за "пълна изолация на Русия - дипломатическа и финансова". "Русия трябва да бъде изолирана „напълно, дипломатически и финансово", се казва в изявление от "Даунинг стрийт".

"Премиерът говори с украинския президент Зеленски тази вечер. Лидерите се съгласиха, че е необходимо международната общност да изолира Русия напълно дипломатически и финансово", се казва в изявление от кабинета на Джонсън.

Страшното лице на войната: Киев през последното денонощие (ГАЛЕРИЯ)

Двамата приветстваха международните стъпки за изключване на Русия от международната банкова система SWIFT.

Джонсън похвали „невероятния героизъм и храброст на президента Зеленски и украинския народ“ и двамата лидери казаха, че силите на руския президент Владимир Путин „срещат по-голяма украинска съпротива, отколкото той е изчислил“.

В същото време стана ясно, че Франция ще засили икономическите и финансови санкции срещу Русия, насочени по-специално към достъпа до междубанковата платформа SWIFT, предаде АФП.

По време на съвета по отбрана в края на деня, президентът Еманюел Макрон "настоя за засилване на икономическите и финансови санкции в координация с европейците страни и САЩ", както и за "национални мерки за замразяване на финансовите активи на руснаци.

Украинците масово приготвят коктейли „Молотов“ в бомбоубежищата си (СНИМКИ)

Макрон се обяви и за нови мерки, които трябва да бъдат предприети с европейски партньори по отношение на системата SWIFT, съобщи Елисейския дворец в събота вечер.

БГНЕС