Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск
Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск / БГНЕС
Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск
83703
Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск
Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск
  • Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск
  • Депутатите отхвърлиха предложението за по-дълъг платен отпуск

Депутатите не увеличиха платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, като не приеха на първо четене промени в Кодекса на труда.

Отхвърлиха идеята за 25 дни платен отпуск

Депутатът Георги Кадиев внесе през ноември в парламента законопроект за увеличение на дните платена почивка, като в мотивите посочи, че над половината българи страдат от стрес на работното място. При гласуването на предложението му на първо четене от 148 гласували депутати – „за” бяха 16, по 66 бяха „против” и „въздържал се”, съобщава БГНЕС.

Все пак депутатите успяха да се скарат в пленарната зала. "Смятам, че този позитивен парадокс - работодател да предлага нещо, което не е в интерес на бизнеса, а в интерес на работниците трябва да се подкрепи", каза независимият депутат Велизар Енчев.

От своя страна Красимир Велчев от ГЕРБ се хвана за думите на Енчев и заяви: "При този пример, който се даде - че господин Кадиев бил работодател... Явно и вие сте били работник някога, колкото и той работодател. Това е все едно да кажете, че човек, който притежава фотоволтаици и получава няколко милиона на месец, е работодател, защото има трима пазачи на фотоволтаичния парк", каза Красимир Велчев.

"Вие ли ще ми давате оценка на мен какъв работодател съм? Всеки месец плащаме заплати и осигуровки. Има НАП, ДАНС и каквото искате. Идвайте, проверявайте и доказвайте моите фотоволтаици. И аз не съм се скрил нито зад офшорна собственост, нито зад каквото е друго. И да ми правите тук просташки изказвания от този тип и такива манипулации не е във ваш стил", обърна се Кадиев към Велчев.

Още след обявяването на идеята на Кадиев бизнесът се обяви категорично против, като заяви, че в Кодекса на труда съществуват възможности за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, както и други мерки за противодействие на стреса. Освен това оценката на бизнеса бе, че още пет дни платен годишен отпуск на човек ще намалят очаквания БВП с над 2 на сто при равни други условия.

Бизнесът против предложението за 25 дни платена отпуска

Работодателите посочиха, че минималният брой почивни дни у нас е 32, като по този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия. Същевременно, изпреварваме страни с висококонкурентна икономика като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия - 27 дни, Израел и Канада 19-20 дни, и много други.

Синдикатите се съгласиха, че предложението на Кадиев няма да реши проблемите със стреса.

Защо няма смисъл от още 5 дни отпуска според синдикатите

Миналия месец профсъюзите, бизнесът и кабинетът се обявиха против увеличаването на платения годишен отпуск на 25 дни.