Отхвърлиха идеята за 25 дни платен отпуск
Отхвърлиха идеята за 25 дни платен отпуск / снимка: БГНЕС, архив

Синдикатите, бизнесът и кабинетът се обявиха против увеличаването на платения годишен отпуск на 25 дни. Това стана ясно на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин обясни, че аргументът на предложението е борба със стреса на работното място. Той обаче добави, че Тристранката не е приела предложението по различни причини.

Според зам.-председателя на БСК Димитър Бранков едно подобно увеличение ще доведе до около 2.5 % намаляване на бюджетните приходи. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че проблемът не е в това колко дни е годишният ни платен отпуск, а как и дали го използваме.

Предложението на независимия депутат Георги Кадиев е платеният отпуск да стане 25 дни, като сега е 20 дни. Аргументът е да се борим със стреса на работното място.

"В доста сфери има изключение от 20-те дни, това е и предмет на браншови споразумения. Националният съвет изрази становище, че не подкрепя това предложение, не защото не е важна тема стресът на работното място, но има редица теми, които би трябвало да бъдат обсъдени, за да видим по какъв начин можем да се борим със стреса на работното място", обясни Калфин.

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов добави, че проблемът не е в размера на платения годишен отпуск, а в начина на използване. По думите му Кодексът на труда и сега дава възможност да се договарят размери по платения минимален отпуск:

"Миналата седмица направих общо събрание на трудовия колектив и им казах, че понеже не мога да им платя, колкото заслужават, ще им дам още няколко почивни дни по Коледа. Те бяха много щастливи, но това беше между мен и тях, а не ми го е написал Кадиев".

Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, добави, че това е поредният законопроект без оценка на въздействието:

"По наша оценка това ще представлява загуба на 2 млрд. добавена стойност в отраслите, които би засегнало такова решение".

Калфин обясни, че едно от предложенията за програмата на Тристранката за догодина е сключване на споразумение между синдикати и работодатели за справяне със стреса на работа. Според Калфин обаче, трябва да се погледнат повече неща, отколкото размера на отпуска.