Ципрас: Гърция е готова за компромис, споразумение с кредиторите може и днес
Ципрас: Гърция е готова за компромис, споразумение с кредиторите може и днес / снимка: БГНЕС

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

Кредиторите нямат доверие на Атина, днес няма да има окончателно споразумение

Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той.

Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Междувременно гръцкият премиер разговаря по телефона с американския министър на финансите Джак Лу и му каза, че евентуално споразумение трябва да "уважава" гърците, съобщи гръцки правителствен източник, цитиран от агенция Франс прес.

Премиерът разговаря с Джак Лу по телефона и му каза, че за да се постигне споразумение, е необходима добра воля и от двете страни, че "Гърция е доказала, че иска споразумение, но за да бъде то жизнеспособно, е необходимо да бъдат уважавани гърците и всички саможертви, които направиха през последните пет години".

Източникът не каза какво е отговорил американският министър.

През последните седмици Джак Лу неколкократно се намеси в опит да окаже натиск върху европейските лидери да облекчат дълга на Гърция и да й помогнат да избегне излизане от еврозоната. Допускането на икономически крах на Гърция би било "геополитическа грешка", предупреди Лу миналата седмица.

Източник: БТА