На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне.
Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.
Прекупвачи надуват цената на агнешкото за Великден
На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лв/кг. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.
"Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Защо - ще ви кажа. Истината е тая, няма парички, всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но казвам ви пак, не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", споделя животновъдът пред БНТ.
Клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут за 14,60 лв/кг.
Доброто агнешко се познава от пръв поглед
В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.
"Нашата фирма работи с фирми от цяла България, които изкупуват. Агнешкото минава през кланица задължително, българско, прясно, агнешко месо. С български печат. Надяваме се шефовете да са направили всичко възможно да позволят на хората да могат да си позволят на тази цена", коментира Александър Ханджийски.
Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.
Прекупвачи надуват цената на агнешкото за Великден
На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лв/кг. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.
"Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Защо - ще ви кажа. Истината е тая, няма парички, всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но казвам ви пак, не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", споделя животновъдът пред БНТ.
Клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут за 14,60 лв/кг.
Доброто агнешко се познава от пръв поглед
В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.
"Нашата фирма работи с фирми от цяла България, които изкупуват. Агнешкото минава през кланица задължително, българско, прясно, агнешко месо. С български печат. Надяваме се шефовете да са направили всичко възможно да позволят на хората да могат да си позволят на тази цена", коментира Александър Ханджийски.