Доброто агнешко се познава от пръв поглед
Доброто агнешко се познава от пръв поглед / БГНЕС

Който не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Това каза Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо.

Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето. Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подранявате много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.

Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 г. и предлага агнешко и телешко месо, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано.

Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите. На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне.

Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. "Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура", споделя тя.

Доброто агнешко се познава от пръв поглед
netinfo

Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо.

Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори на скара.

За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница - някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.

Източник: БГНЕС