/ БГНЕС, архив
Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви пред "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
 
60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия. Почивката там излиза средно по 465 лева на човек.
 
"Става дума за поклоннически туризъм, защото сънародниците ни посещават църквите и манастирите в тези страни", коментира Драганов.
 
Според него тази година ще се реализират голям брой пътувания, защото ще има и условия за сняг по зимните ни курорти. Заради това туристите ще имат възможност да карат ски в планините.
 
Според Драганов вече почти не може да се намери свободно място в балнео, спа и уелнес хотелите, защото били резервирани отрано. Това важи особено за Девин, Хисаря, Поморие, Сандански, Велинград и Кюстендил, които традиционно са най-посещавани. Предпочитаните пакети пък са тридневните, като почивката у нас излиза средно по около 295 лева на човек.
 
Заради съвпадението на католическия и православния Великден тази година страната ни ще бъде посетена от около 180 000 чужденци, което е със 70 000 повече в сравнение с миналата година.
 
"Интересът е по-голям и заради нискотарифните авиокомпании към България и отсега полетите за тези дати са заети. Най-много посещения ще имаме от съседните Гърция и Сърбия, но и от Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Германия и Скандинавските страни. Така че програмата е доста натоварена", каза още Румен Драганов.
 
Много от чужденците идват у нас с цел културен туризъм, като предпочитаните дестинации са София и Пловдив. През последните години за великденските празници също така е отчетен голям интерес и към Банско, Смолян и Самоков. Любители на зимните ни курорти посещавали църквите и манастирите по тези места.