Започна строежа на църквата в Дъбника
Започна строежа на църквата в Дъбника / netinfo

Първа копка на новата църква в жк “Дъбника” направи снощи кметът на Враца инж. Тотю Младенов. Храмът ще носи името “Свети Мина” и по проект ще е с капацитет да побира 100 души.

За изграждането му, община Враца задели от бюджета си 50 000 лева, предостави безвъзмездно терен от 4 декара, архитектът Иван Велев подари проекта на божия храм, а един от членовете на инициативния комитет - Васил Гуновски дарява тухлите.

Изкопните работи ще извърши безплатно “Път строй инженеринг”, а хора от квартала вече са е записали да участват със свой труд в начинанието. “Дружеството по временна заетост” ще дари камбана, като средствата за нея ще бъдат събрани от предадени на вторични суровини медни и алуминиеви отпадъци.

Идеята за църковен храм се заражда още през 2006-та година и от тогава се търсят начини за финансиране и определяне на местоположението. В началото на месец юли своята благословия даде врачанският митрополит Калиник.

Първата църква в историята на типично урбанистичния жилищен комплекс „Дъбника”, ще обслужва и хората от съседния жилищен квартал „Сениче”, като по този начин ще бъдат удовлетворени духовните потребности на над 23 000 души. Това е близо1/3 от населението на Враца, коментираха от общинска администрация.