Наградените.
Наградените. / Дарик - Враца
Във Враца тържествата по повод 24 май днес за първи път започнаха с молебен за здравето и преуспяването на учениците и техните учители, отслужен от врачанския митрополит Григорий в храма „Св. Николай Мирликийски“. В 10 ч. стотици ученици от всички училища, преподаватели, директори на учебни заведения, културни и просветни дейци, и други граждани направиха шествие, което тръгна от площад „Македония“, премина по цялата пешеходна зона и стигна до централния градски площад. Шествието бе водено от 24-метров национален трибагреник, носен на ръце от участниците в парада. Празничната церемония се състоя пред паметника на свети братя Кирил и Методий.

„24 май е един от най-българските празници! Скъпи учители и родители, бъдете коректив, помагайте и напътствайте най-малките и младите да пазят писмеността, а не да я изкривяват! Защото днес има достатъчно модели, с които нашата писменост, без да има войни, се изкривява и има риск да я изгубим! Писмеността е онази, която през годините е пренасяла православието, духа на българщината, славните битки и завоевания, които сме имали през вековете. Нека я опазим такава, каквато са я искали нашите възрожденци и всички, които почитаме на националните ни празници! На най-малките искам да пожелая да мечтаят! Чрез книгите, които са в библиотеките, читалищата и училищата, вие може да стъпи в миналото, да плува в настоящето и да помечтаете в бъдещето, да обиколите света, да мислите и творите с великите писатели от миналото и нашето съвремие! Отделете повече време за книгите и по-малко за таблетите и компютрите! Четете!“ – призова в тържественото си слово кметът на Враца Калин Каменов.

Врачанският митрополит Григорий отслужи водосвет.
Дарик - Враца


До кмета, пред паметника на св. св. Кирил и Методий, застанаха също врачанският митрополит Григорий, евродепутатът Владимир Уручев, народните представители Николай Иванов, Петя Аврамова и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет във Враца Румен Антов, заместник кметове и общински съветници. Врачанският митрополит Григорий отслужи водосвет и поръси със светена вода всички присъстващи на празника. По традиция, Калин Каменов, раздаде годишните награди на кмета в сферата на образованието.

Наградата директор на годината, в подкатегорията „предучилищно образование“, тази година се присъжда на Анжела Илиева – директор на детска градина „Знаме на мира“ във Враца. Елеонора Дончева – директор на СУ „Мито Орозов“ получи наградата директор на годината в подкатегорията „средно образование“.

Колектив на годината в предучилищното образование стана екипът на детска градина „Славейче“ във Враца, в средното образование – педагозите от СУ „Христо Ботев“ – Враца, а в профилираното образование – учителите от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство.
Наградата „формация на годината“ в предучилищното образование отиде при групата „Чип и Дейл“ на детска градина „Европейчета“, а в средното образование - при младите актьори от Театрална група „Нереално“ към Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Враца.

Деца пуснаха балони с буквите от абзуката.
Дарик Враца


Тази година в предучилищното образование не се присъжда награда „учител на годината“. В началния етап на основното образование ценният приз „учител на годината“ получи Дияна Йончева от ОУ „Св. Софроний Врачански“. Наградата „учител на годината“ бе дадена също на:
Иванка Цонкова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца – в сферата на българския език и литературата,
Димитринка Георгиева от Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца – в сферата на математиката,
Цветелина Ценова  от СУ „Христо Ботев“ – Враца – в сферата на обществените науки, гражданското образование и религиите,
Димитър Найденов от СУ „Св. Климент Охридски“ – Враца – в сферата на изкуството, физическото възпитание и спорта,
Ирена Димитрова от ПГТР – Враца – в сферата на професионалното образование.
Петима ученици от врачански училища получиха приза „ученик на годината“ – второкласничката Нина Рачева от НУ „Иванчо Младенов“, Хрисимира Христова (12 кл.) от Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ в хуманитарната област, Георги Игнатов (7 кл.) от ППМГ в областта на природо-математическото образование, Мария Стоянова (5 кл.) от СУ „Хр. Ботев“ в сферата на изкуствата и Мариян Маринов (11 кл.) в СУ „Св. Климент Охридски“ за големи постижение в спорта.
Най-добрият млад учител на годината е Лидия Руменова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца.
Двама културни дейци получиха също награди за своя принос – скулпторът Милен Василев и флейтистката от симфониета „Враца“ Наташка Узунова.
Специалната награда на кмета на Враца по повод 24 май бе за десетокласничката Славея Костадинова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“.

За първи път, по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, във Враца награди раздаде и евродепутатът Владимир Уручев. Той отличи като екип на годината в предучилищното образование ръководителите на детската група „Слънчице“ към детска градина „Дъга“. В средното образование като колектив на годината Уручев отличи педагозите от СУ „Козма Тричков“.

Призът му „учител на годината“ бе даден на Миглена Стоянова от СУ „Васил Кънчов“, а „най-добър млад учител“ – на Мартин Стойчовски от ППМГ „Акад. Иван Ценов“. Калина Лалкова от математическата гимназия стана ученик на годината. Детският танцов състав „Радост“ към Центъра за работа с деца получи наградата „формация на годината“. Младите танцьори поздравиха всички с изящен танц. В празничната програма се включиха също средношколският смесен хор към СУ „Отец Паисий“ и духовият оркестър към читалище „Развитие“.

В края на тържеството десетки венци и букети с цветя бяха поднесени от признателните врачани пред паметника на светите братя Кирил и Методий.