24-метрово знаме ще носят участниците в шествието за 24 май.
24-метрово знаме ще носят участниците в шествието за 24 май. / Дарик Враца архив
24-метрово българско знаме, за втора поредна година, ще съпровожда шествието по булевард „Никола Войводов“ във Враца на 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Празничното шествие, в което ще се включат ученици, учители, жители на града, общественици,  ще тръгне в 10:00 ч. от пл. „Македония“.

Пъстрата колона ще премине по централната пешеходна зона и ще завърши пред паметника на Христо Ботев. 24-метровият национален трибагреник ще бъде поставен върху сградата на Драматично - куклен театър - Враца и ще носи празничен дух на жителите и гостите на града по време на Ботевите дни.

Тържеството по случай 24 май ще продължи пред паметника на светите братя Кирил и Методий, където ще бъде отслужен водосвет от врачанския митрополит  Григорий. На празника Калин Каменов ще връчи традиционните награди на кмета в областта на образованието и културата.

Тази година за първи път награди по повод 24 май ще връчи и евродепутатът Владимир Уручев. Те са за принос в системата на народната просвета и областта на културата.

„Нашата писменост е официалната в целия ЕС. Станахме видими. Представители от други държави членки започнаха да се интересуват как е създадена нашата азбука, за нашата история и култура. Моето решение е провокирано от 10-годишния ни юбилей в ЕС и от значимостта да отдадем нужната почит към хората на образованието и културата. Имам наблюдения върху дейността на колективи в сферата на образованието, запознат съм с работата и постиженията на учители и ученици от врачански училища. Смятам, че те заслужават да бъдат отличени” - подчерта евродепутатът Владимир Уручев. Той учреди награди за „Екип на годината” в системата на предучилищното образование, „Колектив на годината” в системата на средното образование, „Учител на годината”, „Ученик на годината” и „Най-добър млад учител на годината”.