/ iStock/Getty Images
С наложени наказания приключи делото, водено от Окръжна прокуратура - Враца срещу двамата обвиняеми, привлечени към наказателна отговорност за извършен от тях грабеж.
           
На 20 февруари двамата нападнали 85-годишен мъж в къщата му във врачанското село Рогозен. Нанесли му удари с газово оръжие в тила и главата, душили го с ръце и заплашвали с убийство, съобщават от прокуратурата.

Грабителите отнели от пострадалия 280 лева и мобилен телефон.
           
Престъпното деяние е било разкрито, а извършителите му са задържани. Тогава е било установено, че те са жители на същото село. Единият от тях е осъждан, като грабежът над възрастния мъж е извършен от него в условията на опасен рецидив. Съучастникът му – непълнолетен, също е криминално проявен.
           
Обвиняемите са се признали за виновни. С определение на съда на първия е наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“, при „строг“ режим, а на непълнолетния – 1 година „лишаване от свобода“ с двугодишен изпитателен срок.

Възложено е провеждане на възпитателна работа с него от училищния психолог и съответен специалист при Дирекция „Социално подпомогане“.