/ Снимка: Дарик
Окръжна прокуратура-Враца е внесла обвинителен акт срещу Ц. Ц. (на 60 години) за извършено от него престъпление. На 07 януари 2018 г. обвиняемият Ц. се връщал от организиран лов на дивеч в с. Голямо Пещене, като пътувал със собствения лек автомобил „Ауди“.

Мъж отива на съд, заради опит за подкуп на полицаи

Около 16:30 часа, той наближил местността „Череша“ във Врачанската вилна зона, по пътя между Оряхово и Враца. Малко преди пешеходната пътека пътното платно е в наклон за изкачване. 

При приближаване на пешеходната пътека водачът не пропуснал преминаващите по нея пешеходци и не намалил скоростта. В резултат на действията си обвиняемият причинил пътно-транспортно произшествие, като с предната част на автомобила блъснал движещите се по „зебра“ двама мъже, като по непредпазливост причинил смъртта им.

Иманяри отиват на съд

Впоследствие, в хода на досъдебното производство по случая, в показанията си Ц. Ц. твърди, че непосредствено преди да достигне до пешеходната пътека е бил заслепен от греещото в лицето му слънце. При това той посегнал да свали сенника, за да предпази очите си, при което последвал удар, който той усетил и след няколко метра спрял.

Обвиняемият Ц. не предприел аварийно спиране, а след изминаване на около четиридесет метра се установил в покой.

От заключението на изготвената по делото съдебно-автотехническа експертиза е видно, че скоростта на движение на МПС в участъка на настъпилото ПТП е ограничена - 60 км/ч.

Обвиняемият управлявал автомобила си със скорост около 51,7 км/ч и е имал техническа възможност да види и възприеме навлизащите по платното му за движение пешеходци.

Коневъд от Згориград отива на съд за неверни данни

Той е могъл да предотврати ПТП, чрез своевременно реагиране на намаляване на скоростта и аварийно спиране при възникналата опасност. Липса на своевременна реакция на водача довела до фаталния край. Смъртта на пострадалите от удара мъже - на 58 години и 64 години, се дължи на тежки травми, несъвместими с живота.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.
Апелативна прокуратура