дело
дело / Sofia Photo Agency, архив
Окръжна прокуратура - Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.Д. и Ю.М., привлечени към наказателна отговорност за незаконно търсене на археологически обекти.

На 14.03.2018 г. полицейски служители от РУ – Мездра извършвали обход на оперативен район. Около връх Косматица, в местността „Петте дървета“, в землището на с. Горна Кремена, те забелязали спрян в гората лек автомобил „Тойота“. Недалеч от колата те забелязали мъж с маталотърсач и лопата, който обхождал земята с уреда и периодично разкопавал нещо. Полицаите го доближили, за да установят самоличността му и да извършат проверка на дейността му. Мъжът – В.Д., обяснил, че заедно с приятеля си – Ю.М., са „на разходка“. При обиск на място единият от тях предал пет монети, а в лекия автомобил били открити и иззети различни археологически предмети. В.Д. доброволно предал и носените от него металотърсач и лопата, като заявил, че ги е носел за издирване на метеорити, което обяснил с членуването си в съответна асоциация. Приятелят му – Ю.М., който също държал в ръцете си металдетектор и лопата, казал на полицаите, че с тях „имитира дейност“.
 
От заключението на изготвената по досъдебното производство съдебно-археологическа експертиза е видно, че част от откритите у единия обвиняем и в лекия автомобил археологически предмети притежават качества на движима културна ценност и са на обща стойност 181 лева.

Устройствата, които носели обвиняемите, са самоделно изработени металдетектори, с които може да се извършва звукова идентификация на метални обекти за дълбочинно търсене.

Впоследствие е било установено, че В.Д. и Ю.М. осъществявали незаконна дейност, тъй като не са подавали заявления за получаване на разрешение за извършване на теренни археологически проучвания. Обвиняемият В.Д., освен че нямал право за това, е бил привлечен към наказателна отговорност и за незаконно държане на повече от три археологически обекта. За тях не са постъпвали документи за вписването им в качество на културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. През 2014 г. той вече е бил осъждан за същото престъпление.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.
Апелативна прокуратура София