протест Враца
протест Враца / Дарик Враца
В неделя вечер врачани блокираха за кратко едното платно на главен път Е-79  на входа на Враца от към Мездра. Поводът за спиране на движението бе поредният протест срещу тежкото състояние на врачанската болница.

„Ние не се борим само за нашата болница, а за цялостна промяна в системата на здравеопазването в България. Искаме такова здравеопазване, каквото ни гарантира Конституцията“, каза Искрен Дилов, който е сред организаторите на протеста.

Яйца хвърчаха по зам. здравния министър във Враца

Първото искане н
а протестиращите е всички държавни и общински болници от търговски дружества да бъдат пререгистрирани в лечебни заведения, които да бъдат финансирани от държавата и пререгистрацията да започне веднага. Всичките им искания към институциите са обединени в шест точки.

протест Враца
Дарик Враца

Те ще бъдат представени и при очакваната среща на протестиращите с президента. От Румен Радев те ще поискат да сезира Конституционния съд за неспазване на Върховния закон в сферата на здравеопазването.

Борисов към здравния министър: И на теб да ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен

В днешния протест се включиха над 100 автомобила, които за близо половин час затрудниха движението и в двете ленти на международния път Е-79 на входа на Враца. Протестиращите обявиха, че демонстрацията на недоволство е генерална репетиция за цялостното блокиране на пътя, което ще направят на 1 и 2 юни, когато се очаква във Враца да пристигнат официални лица за Ботевите тържества, ако до тогава не се вземат мерки.