Мизия
Мизия / ПП ГЕРБ Мизия
Общинските съветници от ГЕРБ в Мизия излязоха с позиция около проблема с обявените за продажба имоти на Общината. В писмото се казва.
„На 21 август 2017 г. беше проведена извънредна сесия на Общински съвет  гр. Мизия, на която трябваше да бъде обсъдена дълговата криза в общината и обявената публична продажба на общински имоти от страна на НАП. Публичната продажба на сградата на Кметство Софрониево, сградата на Читалището в с. Крушовица, сградата на Клуба на пенсионера в с. Крушовица и 10 апартамента в гр. Мизия са обявени от НАП, за да бъдат обезпечени натрупаните в продължение на 12 години дългове на общината в следствие на недалновидно управление.

Ние, групата на общинските съветници от ПП ГЕРБ се обръщаме към гражданите на Мизия, жителите на с. Софрониево и  с. Крушовица, както и към цялата българска общественост, за да заявим следното:

Гласувахме „За“, предложената от кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски докладна записка за изтегляне на банков кредит в размер на 2 000 000 лв., с който да бъде покрит дълга на общината към НАП, единствено и само, защото не можем да допуснем жителите на с. Софрониево и с. Крушовица да загубят сградите на кметство, читалище и пенсионерски клуб, заради недалновидни решения, вземани от страна на кмета на Община Мизия в продължение на 12 години. От страна на г-н Крушовенски беше обещано, че обявената за публична продан общинска собственост ще бъде спасена. Предложението ни да бъде създадена временна комисия, която да разгледа в детайли предлагания кредит и тогава да излезе с конкретно предложение, дори не беше гласувано, с мотив, че проблемът, проспиван в продължение на 12 години, изисква незабавно решение.

Категорично заявяваме, въпреки че гласувахме положително за предложението на Виолин Крушовенски, ние не сме съгласни с политиката водена от него и неговият екип в Община Мизия. Нито един общински съветник на ГЕРБ в Общински съвет Мизия не беше уведомен за възникването на изпълнително дело, както и за обявяването на публична продан на общинска собственост. На сесията, проведена на 21 август 2017г.,  многократно поставихме въпроса защо общинската администрация е допуснала Общинският съвет да бъде държан в неведение, но не получихме ясен и конкретен отговор. Бяхме информирани, че постановлението за ИД е връчено на Община Мизия на 14.02.2017 г., но защо от тогава до сега не е уведомен ОбС не беше обяснено. От страна на кмета и отговорните служители ни беше заявено категорично, че Община Мизия не е получавала уведомление от НАП за насрочения търг, която днес бе опровергана от говорителя на НАП в национален ефир. Не получихме и точни, и конкретни справки за възникването на задълженията, както и за нарастването им през 12-те години на управление на настоящия кмет д-р Крушовенски.

Такива справки сме искали не веднъж през изминалите почти две години от мандата на този Общински съвет, но са ни били отказвани.
Бихме искали да изразим и своите притеснения за това по какъв начин ще се обслужва кредита от 2 млн. лв. Въпреки, че подкрепихме поемането на дългосрочен дълг от страна на Община Мизия ние категорично заявяваме, че това не би било правилно и адекватно решение, ако тези средства не се управляват правилно. Ще продължаваме да настояваме да се изяснят причините за натрупването на задълженията, както и да се поеме отговорност за създалата се ситуация. Смятаме, че е недопустимо това да се случва в община, управлявана от един и същи кмет в продължение на 4 мандата. В името на прозрачността, ние ще държим цялата истина да бъде представена на обществеността. Всеки гражданин на Община Мизия има правото да знае как се управляват публичните средства на Общината и как се стопанисва общинската собственост. Вярваме, че заедно с гражданите на Мизия ще търсим най-правилното решение за доброто на Община Мизия.

Валя Теодосиева Берчева
Галя Венкова Ангелова
Цветан Василев Петров“